Koronavirus u BiH: Dva oboljela u bolnici, jedan u kućnoj izolaciji

Zaraženih: 102,270
Umrlih: 3.497
Oporavljenih: 57.678
Broj slučajeva u BiH: 3

Sva tri pacijenta zaražena novim sojem koronavirusa u Bosni i Hercegovini dobro se osjećaju, dva su smještena na Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra RS, a jedan je u kućnoj izolaciji, rekla je pomoćnica direktora za medicinska pitanja UKC-a Banjaluka Zvezdana Rajkovača.

Rajkovača je za RTRS ispričala da su dva pacijenta iz Banjaluke, koji su smješteni na Infektivnoj klinici UKC-a, dobrog zdravstvenog stanja i da nemaju temperaturu, a da se treći pacijent, muškarac iz Čelinca, nalazi u kućnoj izolaciji.

Ona je podsjetila da se pacijenti sa simptomima – povišena temperatura, kašalj, otežano disanje i opšta malaksalost, a boravili su u zemlji u kojoj se zaraza proširila, zadržavaju u bolnici. Prema njenim riječima, kada se simptomi povuku, oni se otpuštaju u kućnu izolaciju koja podrazumijeva strogi boravak u kući i nošenje maske u prostoriji u kojoj boravi da bi se zaštitili ostali ukućani.

Pacijenti koji sumnjaju na zarazu prvo se telefonski javljaju domu zdravlja, nakon čega se, ukoliko se utvrdi prisustvo navedenih simptoma, upućuju dalje, gdje ga preuzimaju ljekari i medicinsko osoblje obučeni u posebnu zaštitnu odjeću, piše radiosarajevo.

Kada se simptomi povuku i stvore uslovi za otpuštanje pacijenta, pacijent se upućuje kući u izolaciju.

Epidemiolog u Domu zdravlja Banjaluka Vesna Lučić Samardžija poručila je građanima da se pridržavaju zvaničnih informacija, te da vode računa o higijeni, kao osnovnoj preventivnoj mjeri.

Ona je rekla da u BiH nema lokalne transmisije, te da su tri pacijenta povezani slučajevi.

“Ne bih preporučila u ovom trenutku smanjivanje socijalnih kontakata ako smo zdravi, ako nemamo simptome i ako nismo boravili u zemljama gdje se zaraza proširila”, dodala je Samardžija.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU