Novalić i Džindić na obilježavanju 72 godine kompanije „Igman“ d.d. Konjic

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prisustvovali su danas svečanoj sjednici Nadzornog odbora fabrike za proizvodnju oružja i streljiva „Igman“ d.d. Konjic, a povodom obilježavanja 72. godišnjice postojanja ove kompanije.    

Ovo privredno društvo iz oblasti namjenske industrije, koje je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH sa 51 posto dionica, te stopostotni izvoznik na svjetsko tržište, zabilježilo je još jednu uspješnu godinu poslovanja.

„Igman u Konjicu potvrđuje kako se uspješno vodi i razvija kompanija. Proizvodnja i proizvodi se prilagođavaju potrebama svjetskog tržišta, prate se trendovi, modernizira tehnologija, te povećava broj zaposlenih. Danas smo se uvjerili da su proizvodni kapaciteti fabrike popunjeni do kraja ove godine, a imali smo priliku vidjeti i novu proizvodnu liniju, što ukazuje da će i ova godina biti još jedna od uspješnih godina konjičkog Igmana. Stoga, čestitke upućujem menadžmentu, a posebno radnicima, njih 1380, bez kojih ne bi bilo moguće ostvarivati ovakve rezultate. Pred Igmanom je izvjesna i svijetla budućnost “, kazao je premijer Novalić.  

Na svečanoj sjednici Nadzornog odbora fabrike namjenske industrije istaknuto je da je Igman u protekloj poslovnoj godini proizveo municiju u vrijednosti od 151 milion KM, te u odnosu na 2020. godinu, povećao izvoz za 12 posto.

„Poslovni prihodi porasli su za 21,5% u odnosu na prethodnu godinu, a neto dobit u 2021. veća je za 34%. Pozitivni poslovni rezultati otvaraju nam mogućnosti za nove investicije. Kupovinom nove opreme za proizvodnju municije kalibra 7.62 mm planirano je povećanje kapaciteta za 50 miliona komada tog kalibra, a u planu je da se na postojećoj opremi rade novi programi lovačke i pištoljske municije. Također, razvojem komercijalnog programa i u 2022. strateški nastavljamo ulagati u marketing“, kazao je direktor „Igmana“ Đahid Muratbegović.

U čestitki rukovodstva i uprave Igmana upućenoj uposlenicima istaknuto je da su radnici najveće bogatstvo fabrike koji je grade, čuvaju i razvijaju.

Svečanoj sjednici prisusvovali su i predstavnici općinske vlasti u Konjicu, načelnik Osman Ćatić i predsjednik Općinskog vijeća Kenan Greda.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU