Košarkaši BiH doznali moguće protivnike na olimpijskim pretkvalifikacijama

FIBA je odredila pet domaćina pretkvalifikacijskih turnira za olimpijski košarkaški turnir na Igrama 2024. godine u Parizu, a reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupit će na turniru koji će se od 12. do 20. augusta ove godine igrati u Poljskoj i Estoniji.

Šesnaest evropskih reprezentacija bit će podijeljeno u dva turnira, a domaćin drugog pretkvalifikacijskog turnira bit će Turska.

FIBA je odredila potencijalne protivnike naše reprezentacije, a to će biti Češka, Poljska, Izrael, Mađarska, Estonija, Makedonija i Portugal.

Na turniru u Istanbulu nastupit će Turska, Hrvatska, Ukrajina, Belgija, Nizozemska, Bugarska, Island i Švedska.

Pored dva evropska, igrat će se još afrički, azijski i američki pretkvalifikacijski turnir, a domaćini su Nigerija (Lagos) i Argentina, dok azijski domaćin još nije potvrđen. Pet pobjednika svakog od ovih turnira osigurat će nastup u glavnim kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Četiri turniri glavne runde igrat će se sljedećeg ljeta uoči početka Igara, a pobjednici tih turnira izborit će pravo nastupa.

Pored domaćina Francuske, nastup na Igrama 2024. igre izborit će još sedam najbolje plasiranih reprezentacija na predstojećem Svjetskom prvenstvu koje se ovoga ljeta igra u Japanu, Filipinima i Indoneziji.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU