Krenula nova misija prema Suncu koja bi trebala otkriti njegove tajne

Solar Orbiter (SolO) započeo je svoje putovanje kako bi došao do bliskog, do sada neviđenog pogleda na našu zvijezdu. Misija, koja je realizirana zajedničkim naporima NASA-e i Europske svemirske agencije, pokrenuta je u nedjelju u 23:03 sati.

Ovo je prva misija koja će nam osigurati snimke Sunčevog sjevernog i južnog pola, pomoću paketa od šest instrumenata na brodu koji će bilježiti pogled svemirskog broda.

Vizualno razumijevanje Sunčevih polova je važno, jer može pružiti više uvida u moćno Sunčevo magnetno polje, kao i u njegov utjecaj na naš planet, piše CNN.

Putovat će dvije godine 

Solar Orbiteru će biti potrebne oko dvije godine da dosegne svoju visoko eliptičnu orbitu oko Sunca. Potom, uz pomoć gravitacija Zemlje i Venere, svemirski brod će biti izbačen iz ekliptičke ravnine, odnosno prostora koji je u ravnini sa Sunčevim ekvatorom, tako da će moći proučavati Sunčeve polove odozgo i odozdo.

“Prije Solar Orbitera, svi solarni instrumenti za snimanje nalazili su se unutar ekliptičke ravnine ili su bili vrlo blizu”, kaže Russell Howard, svemirski znanstvenik iz laboratorija Naval Research u Washingtonu D.C.

“Sad ćemo moći Sunce pogledati i iz drugih kutova.”

Solar Orbiter je opremljen s deset instrumenata koji mogu bilježiti promatranje Sunčeve korone (atmosfere Sunca), polova i solarnog diska. Također, može koristiti svoje instrumente da bi mjerio Sunčevo magnetno polje i solarni vjetar, kao i energetske čestice koje Sunce emitira, a koje se protežu kroz Sunčev sustav.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Razumijevanje magnetnog polja Sunca je za nas ključno, jer ono utječe na vremenske prilike u svemiru, samim time i na Zemlji – uplitanjem u umrežene sustave poput GPS-a. Sunčevo magnetno polje je toliko masivno da se proteže dalje od Plutona.

Nadopunit će podatke sonde Parker

Misija će raditi u tandemu sa solarnom sondom Parker, koja trenutno ispunjava svoju sedmogodišnju misiju orbitiranja oko Sunca i upravo je završila svoj četvrti bliski pristup zvijezdi. Parker je lansiran u kolovozu 2018. i na kraju će prići na 6,4 milijuna kilometara od Sunca, što je najkraća udaljenost koju je bilo koja svemirska letjelica ikada ostvarila.

Parker prati protok energije koja zagrijava i ubrzava Sunčevu koronu i solarni vjetar; određuje strukturu i dinamiku plazme i magnetnih polja na izvorima solarnog vjetra i istražuje mehanizme koji ubrzavaju i prenose energetske čestice, navodi NASA. Zajedno, ove dvije misije mogu otkriti tajne Sunca i pružiti više podataka istraživačima nego bilo koje do sada.

Solar Orbiter također ima sedmogodišnju misiju i približit će se Suncu na 42 milijuna kilometara. Moći će se suprotstaviti toplini Sunca, jer posjeduje titanijski toplinski štit obložen kalcij-fosfatom tako da može podnijeti temperaturu i do 520 Celzijevih stupnjeva.

Pet instrumenata je postavljeno iza toplinskog štitnika i oni će proviriti kroz male rupe stvorene kliznim vratima. Opremljeni su posebno dizajniranim prozorima za blokiranje topline. Još jedan instrument je stavljen sa strane orbitera kako bi promatrao struju Sunčevog vjetra.

Promatranje polova moglo bi razjasniti zašto se Sunčevo magnetno polje mijenja naizmjenično tijekom 11 godina. Kad je magnetno polje aktivno, ono stvara tamne mrlje na površini Sunca, a poslije toga dolazi mirnije razdoblje s manje aktivnosti. Za predviđanje vremenskih prilika u svemiru nužan nam je prilično precizan model globalnog magnetnog polja Sunca.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU