Kućni ljubimci pomažu u očuvanju vašeg zdravlja

Brojne su prednosti po vaše zdravlje ako imate kućnog ljubimca

CT skener i biopsija mogu otkriti rak, krvne pretrage mogu potvrditi dijabetes, ali naučnici tvrde da postoji još jedan, vrlo precizan, način detektovanja bolesti: trenirani psi.

Da, psi su naučili da detektuju rak debelog crijeva, kože, mjehura, pluća, dojke i jajnika. U mnogim slučajevima, oni su tačniji, brže donose rezultate i mnogo su jeftiniji od laboratorijskih testova.

Psi se mogu istrenirati da upozore na opasne nivoe šećera u krvi, mogu pomoći autističnoj djeci, upozoriti gluhu mamu kada beba plače… Mačke značajno pomažu vešem srcu, majmuni pomažu osobama sa invaliditetom… Predstavljamo samo neke od zdravstvenih prednosti koje nam mogu pružiti kućni ljubimci.

Psi mogu otkriti rak i pomoći dijabetičarima

labrador

Psi, sa svojim izvanrednim njuhom – oko milion puta boljim od našeg – mogu detektovati rak u ljudskom tijelu. Njihov potencijal za “dijagnozu” prvi put je prepoznat 1989. godine, kada je pas detektovao rak kože svog vlasnika tako što je neprestano njuškao zahvaćeni dio kože.

U studiji provedenoj 2006. godine, istraživački psi su otkrili rak pluća i dojke sa nevjerojatnih 88% -97% tačnosti. Studiju su vodili Pine Street Foundation, grupa za istraživanje raka i obrazovanja u San Anselmu, Kalifornija, i poljski Academy of Sciences.

Marine, posebno obučeni crni labrador retriver, otkrio je rak debelog crijeva u 91% slučaju. Marine može detektovati rak njuškanjem ljudskog daha i uzoraka stolice, prema studiji objavljenoj u britanskom časopisu Gut, 2011. godine. U drugoj studiji, isti pas je detektovao rak prostate sa 90 postotnom tačnošću.

2008. godine, istraživači iz Queen sveučilišta u Belfastu ispitali su 212 vlasnika pasa s dijabetesom tipa 1. Oko 65% ih reklo da su njihovi psi reagirali na najmanje jednu hipoglikemičku epizodu. Trećina je rekla da su njihovi psi reagirali na više od 10 događaja.

Psi mogu detektovati niske razine šećera u krvi i upozoriti vlasnike na vrijeme. Još nevjerovatnije, trenirani psi mogu detektovati dijabetis i kod osoba koje vide po prvi put u životu.

Zdravstvene prednosti koje nam donose mačke

mačić

Studija provedena na Sveučilištu u Minnesoti otkrila je da vlasnici mačke imaju između 30 i 40 posto manje šanse da umru od kardiovaskularnih bolesti. Prema studiji, vlasnici pasa nemaju ove pogodnosti.

Posjedovanje mačke može pomoći i vašem imunološkom sistemu. Mačke često znaju kada ste bolesni, i mogu doći i pružiti vam utjehu, za koju se zna da jača imunološki sistem.

Ako planirate imati bebu, razmotrite da nabavite ljubimca. Mačka vam može pomoći da spriječite alergije kod djece. Neke studije tvrde da novorođenčad koja žive sa životinjama, posebno mačkama i psima, imaju veću vjerojatnost da izbjegnu razvijanje alergija.

Mačke snižavaju krvni tlak. Oni koji posjeduju mačke, prema studiji provedenoj na Državnom sveučilištu New York u Buffalu, imaju veću vjerovatnost da imaju niži krvni tlak od onih koji nemaju ove kućne ljubimce.

Neke studije pokazuju da ako imate mačku, možete sniziti trigliceride i samim time pojačati vaše zdravlje. Studija iz 2006. godine, provedena u Kanadi, je pokazala da je posjedovanje mačke učinkovitije u snižavanju kolesterola od lijekova koji su namjenjeni upravo za tu svrhu.

Pored gore navedenih prednosti, mačke vam mogu pomoći da smanjite stres, popravite raspoloženje, izborite se sa depresijom i generalno – živite duže.

Majmuni pomažu osobama sa invaliditetom

majmun

Mnogima može zvučati nevjerovatno, ali ovo je samo jedna od istinitih priča: Paraliziranoj ženi je ispao mobitel i raspao se na podu. Njezin ljubimac, kapucin majmun, obučen da joj pomogne, odmah je skupio sve dijelove mobitela. Odgovarajući na verbalne naredbe, poput “Okreni” i “Gurni”, majmun je  sastavio telefon i vratio ga vlasnici u krilo.

“Ovi majmuni mogu okretati stranice knjige, Uklučiti DVD ili računar “, objašnjava Megan Talbert, izvršni direktor neprofitne organizacije Helping Hands, koja pruža obuku majmuna za pomoć odraslim osobama sa ozljedom kralježničke moždine.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU