Kurban-bajram ove godine obilježava se u nedjelju, 11. Augusta

Prema kalendaru (vaktiji) Islamske zajednice Kurban-bajram ove godine obilježava se u nedjelju, 11. augusta.

Kurban ili Hadži bajram traje četiri dana, a kako navode iz Islamske zajednice u BiH, to su ‘veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra, a njihovu važnost određuje klanje kurbana’.

Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini.

Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž- koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed.Bajram namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Vrijeme bajram-namaza je u 6. 24 sati.Nova hidžretska godina obilježava se u subotu, 31. augusta.Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema, što je ove godine 31. augusta. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda, iz Mekke u Medinu.Hidžra se dogodila 622. godine po Isau.

Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je, napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU