-3.4 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Kurban-bajram ove godine obilježava se u nedjelju, 11. Augusta

  Prema kalendaru (vaktiji) Islamske zajednice Kurban-bajram ove godine obilježava se u nedjelju, 11. augusta.

  Kurban ili Hadži bajram traje četiri dana, a kako navode iz Islamske zajednice u BiH, to su ‘veliki mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra, a njihovu važnost određuje klanje kurbana’.

  - Oglašavanje -

  Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini.

  Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž- koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

  Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed.Bajram namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

  Vrijeme bajram-namaza je u 6. 24 sati.Nova hidžretska godina obilježava se u subotu, 31. augusta.Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema, što je ove godine 31. augusta. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

  Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda, iz Mekke u Medinu.Hidžra se dogodila 622. godine po Isau.

  Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je, napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO