15.5 C
Sarajevo
Subota, 10 lipnja, 2023

‘Laboratorija lutkarstva’ i izložba lutaka kao dio programa ‘Noć teatra BiH’

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu večeras je predstavljena knjiga Vahida Durakovića ‘Laboratorija lutkarstva – Bijenale jugoslovenskog lutkarstva, Bugojno 1979. – 1989.’, kao dio programa ‘Noć teatra BiH.’

Duraković je kazao da se radi o monografiji jugoslavenskog lutkarstva, ali i o kulturnoj politici u Socijalističkoj Republici BiH od 1945. do 1970. godine sa akcentom na razvoj pozorišnog i lutkarskog života u tom periodu.

Također je kazao da se knjiga bavi razvojem lutkarske dramaturgije te uticajem i značajem Bijenala jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu na promjene koje su se dešavale u lutkarskom scenskom iskazu i pristupu lutkarskom tekstu.

– Knjiga je teatrološka studija o tom periodu, ali isto tako i knjiga koja sa svim svojim elementima govori o društvu i epohi u tom periodu – istakao je Duraković.

U Predgovoru za knjigu dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović istakla je da ‘se radi o jedinstvenoj knjizi kod nas, pa čak i u regionalnom smislu jer, osim što doprinosi kulturi sjećanja, ona je s aspekta naučnog pristupa teatrološki raritet, studija koja služeći se dokumentima i rekonstrukcijom propituje, kontekstualno upoređuje, valorizira i zaključuje sve specifikume i umjetničke dosege u lutkarskoj umjetnosti’.

Kao prateći program, u Muzeju je postavljena i izložba lutaka iz fundusa Kazališta lutaka Mostar iz predstava ‘Asagao’ i ‘Zlatorog, ruža ljubavi’, koje su pobijedile na Bijenalu jugoslavenskog lutkarstva u Bugojnu 1987. i 1989. godine, kao i dio dokumentacije Bijenala.

Sadržajno, predstavljanje će biti obogaćeno i kratkim obraćanjem Karađoza (u interpetaciji i animaciji Jasminke Požek Božuta), lutke vezane i za bh. teatarsku tradiciju, koji će na satiričan i britak način progovoriti o lutkarstvu u vremenima prošlim kao i današnjim.

Vahid Duraković (1971) iz Bugojna diplomirao je 2000. godine na FPN Sarajevo na Odsjeku sociologije, a zvanje magistar dramaturgije stekao je 2018. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Autor je više nagrađivanih dramskih tekstova i filmskih scenarija.

federalna.ba/Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU