Lana Pudar najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine!

Plivačica Lana Pudar proglašena je najboljim sportistom za 2023. godinu na manifestaciji “Izbor sportiste godine”, koju je u četvrtak u Sarajevu organizirao Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine

U svečanom ambijentu multimedijalne sale Olimpijskog komiteta BiH večeras je održana 12. po redu manifestacija ”Izbor sportiste godine” u organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, uz prisustvo eminentnih lica bosanskohercegovačkog sporta i sportske javnosti.

Nakon intoniranja državne himne Bosne i Hercegovine predstavljene se aktivnosti Olimpijskog komiteta u protekloj godini.

U ime OK BiH prisutnima se obratio predsjednik Izet Rađo koji je govorio o aktivnostima u prethodnoj godini. Istakao je kako je Olimpijski komitet BiH harmonična krovna sportska organizacija u BiH. Pohvalio je rad uposlenika Olimpijskog komiteta BIH, naglasivši kako je to u brojnom smislu mnogo manji tim u odnosu na zemlje regiona, ali kako niže značajne uspjehe i rezultate.

Sportistom godine u BiH za 2023. godinu proglašena je Lana Pudar, najuspješnija bosanskohercegovačka plivačica.

“Iza mene je jedna vrlo uspješna godina i posebno mi je drago što mogu reći da održavam jedan kontinuitet u rezultatima. Hvala mojoj porodici, mom timu, svim ljudima i institucijama koji me podržavaju i veliko hvala Olimpijskom komitetu jer je to jedna kuća koja je uvijek tu za mene i kojoj se uvijek mogu obratiti. Hvala svima na podršci i nadam se da ćemo i naredne godine slaviti uspjehe i rezultate”, poručila je Lana Pudar u kratkom obraćanju nakon preuzimanja nagrade.

Pudar je 2023. godini osvojila devet europskih i svjetskih medalja, pet zlatnih, dvije srebrene i dvije bronzane medalje. Učestvovala je u 12 velikih finala, ostvarila dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Postigla je šest rekorda, dva europska juniorska rekorda, tri rekorda juniorskih prvenstva, jedan rekord svjetskih prvenstava i osvojila pehar za najbolju plivačicu Svjetskog juniorskog prvenstva.

Izdvajaju se dvije zlatne medalje na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu i tri zlatne medalje na Europskom juniorskom prvenstvu u Beogradu te seniorska bronza sa nedavno održanog Evropskog prvenstva u kratkim bazenima.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine će nastaviti sa svojim predanim radom u jačanju bh. sporta i sportskog sistema, a ovogodišnjom organizacijom 12. izdanja Izbora sportiste godine daje dodatni podstrek bh. sportistima i sportskim radnicima, kroz promociju njihovih rezultata i životnih djela.

U nastavku je lista dobitnika svih nagrada:

Najbolja mlada sportistkinja u kategoriji juniorki: Sara Pidro – taekwondo.

Najbolji mladi sportista u kategoriji juniora: Benjamin Husić – taekwondo, Tarik Kunovac – boks.

Najuspješniji sportski klub: Taekwondo Novi Grad Sarajevo.

Najuspješnija reprezentacija Bosne i Hercegovine: Muška rukometna reprezentacija BiH.

Najuspješniji trener: Goran Grahovac – trener Lane Pudar.

Specijalne nagrade Olimpijskog komiteta BiH

Za promociju sporta i olimpijskih vrijednosti: Ismail Barlov, Ljiljana Stjepanović i Medina Karić.

Sportski radnik, za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta: Zoran Divčić – atletika.

Promotori sporta Bosne i Hercegovine:

Juniorska reprezentacija ritmičke gimnastike BiH.

Vaterpolo selekcija Bosne i Hercegovine U15.

Sportista ili ekipa iz porodice neolimpijskih sportova: Anes Bostandžić – karate, Nejra Sipović – karate, Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, Sambo klub Neretva, Juniorska kick-boks reprezentacija BiH.

Posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat: Adnan Redžović – boks.

Nagrada za podršku i razvoj vrhunskog sporta u BiH: Dalibor Stević, Ante Šimović, Samir Šarić.

Nagrada za medijsku promociju olimpijskih vrijednosti: Medina Šehić – BHRT, Bakir Tiro – Agencija Anadolu.

Za uspješan dugogodišnji trenerski rad: Fuad Mešić – atletika, Nebojša Matijević – atletika, Haris Durak – dizanje tegova.

Ambasadori sporta: Elvedina Muzaferija i Lejla Njemčević.

Vrhunski rezultat pojedinaca u timskim sportovima: Edin Džeko i Džanan Musa.

Najbolja sportistkinja u seniorskoj konkurenciji: Lana Pudar – plivanje.

Najbolji sportista u seniorskoj konkurenciji: Nedžad Husić – taekwondo.

Sportista godine: Lana Pudar – plivanje.

Specijalnu nagradu dobio je mladi Ismail Barlov.

n1info.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU