Lendo: Ponudit ćemo nova rješenja

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo (SDA) danas je nakon sastanka s predsjednicom Federacije BiH Lidijom Bradarom (HDZ) i potpredsjednikom FBiH Igorom Stojanovićem (SDP) izjavio da će SDA u narednom periodu ponuditi rješenja u vezi sa formiranjem Vlade FBiH.

Dodao je da će nakon toga inicirati da se sastanu tri predsjednika političkih partija, te da se analiziraju nova rješenja da bi se građanima dao odgovor kako dalje oko formiranja Vlade FBiH.

  • Vodili smo računa o zaključcima Parlamenta Federacije i sa druge strane o sugestijama visokog predstavnika. Smatram da je najbolje da to rješenje donosimo mi, da konačno počnemo raditi ono što je najbolje za nas – dodao je Lendo.

Na novinarsko pitanje šta je to SDA konkretno tražila, Lendo je rekao da o tome ne bi sada da govori.

  • Konkretno ako mislite na određena ministarstva ja danas ne bih o tome govorio, nešto sasvim drugo ćemo ponuditi. To će biti u interesu građana. Nešto što je dobro. Ponudit ćemo nešto što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorim o poziciji premijera – kazao je Lendo.

Naglasio je kako SDA nije u cilju da bilo šta blokira.

  • Ne želimo da se blokira niti jedan dio. Nastojimo u narednih 10 dana da dođemo do rješenja, prije nego što visoki predstavnik donese svoje odluke. Smatram da bi bilo dobro svako rješenje nego što bi eventualno visoki predstavnik donio. Međutim, ukoliko donese odluku, mi to moramo poštivati – dodao je Lendo.

Ponovio je da će inicirati razgovor lidera HDZ-a, SDP-a i SDA.

  • Pokušat ću ponovo to da radim, možda ih sugestije visokog predstavnika natjeraju da sjednu i konačno kažu jedni drugima šta i kako. Mislim da bi to bilo korektno i neophodno. Ja sam danas pokušao objasniti da bi bilo najbolje rješenje da mi pokušamo doći do tog dijela – naveo je Lendo.

Stojanović i Bradara: Lendo kupuje vrijeme

Što se mene tiče, Vlada je imenovana i čeka potvrđivanje. Odluku, donesenu sukladno Ustavu i zadanim rokovima kao i parlamentarnoj većini ne mislim mijenjati. Sve ostalo je kupovina vremena i blokada, izjavila je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara nakon današnjeg sastanka sa potpredsjednicima, Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem.

Naglasila je da današnji sasastanak nije rezultirao nikakvim promjenama stavovastanak nije rezultirao nikakvim promjenama stavova, “osim što je gospodin Lendo, sam sebi dao dodatnih sedam dana”.

  • Ono što je pozitivno je da volja za razgovorom unatoč različitim pogledima na većinu problema, kako kod mene tako i kod potpredsjednika ne samo za trenutno najaktualniju temu glede imenovanja Vlade FBiH nego i brojne druge – izjavila je predsjednica FBiH.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović, nakon današnjeg sastanka s predsjednicom FBiH Lidijom Bradarom i drugim potpredsjednikom Refikom Lendom, kazao je da je “ono što Lendo radi vid kupovine vremena”.

  • Mi u ovom trenutku nemamo mehanizam kojim bi prevazišli ovu situaciju. U pitanju je status quo i nemamo novim informacija o imenovanju Vlade FBiH – rekao je Stojanović.

Kako je kazao, od izbora je prošlo šest mjeseci, što je dovoljno vremena da se postigne dogovor.

  • Participirate 20 godina u Vladi FBiH, ne nudite nikakva rješenja za prevazilaženje situacije i unapređenje demokratije. A sada, kada nemate koalicione partnere, predlažete neka rješenja koja još niko nije vidio. Prošlo je šest mjeseci od izbora, smatram da je to pokušaj hvatanja za slamku kako bi se ostalo u Vladi FBiH. Ne mislim da je to u ovom trenutku korektno i odgovorno – kazao je.

Očekuje od svakog političara, posebno onih koji sjede u rukovodstvu FBiH, da predlože rješenje za ovu situaciju.

Kazao je da je potpredsjednik FBiH Refik Lendo u pismu prije 45 dana pozvao predsjednike stranaka na sastanak i to se nije desilo.

  • Bilo bi odgovorno, da ako je samo jedan kandidat za premijera bio kod predsjednice FBiH, ne pričate o političkim rješenjima koja niko nije vidio već da nam ponudite novu parlamentarnu većinu i novog premijera kako bismo mogli ocijeniti prijedloge koji će se desiti – naveo je Stojanović.

Smatra da dogovora neće biti i da Lendo neće promijeniti odluku.

  • Da li će se u narednom periodu nešto promijeniti ili će prije njega reagovati visoki predsjednik, treba sačekati. Ustavne promjene je veoma teško donijeti u BiH. Od mene više nećete čuti da visoki predstavnik treba bilo šta da uradi. Želim da BiH sama donosi odluke bez međunarodne zajednice i visokog predstavika, ali ovdje je činjenica da se parlamentarna većina ne može ispoštovati jer je Schmidt na izbornu noć donio odluku. Mi danas taj jedan jedini ključ nemamo i zato smo u situaciji u kojoj jesmo – zaključio je Stojanović.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU