25 C
Sarajevo
Utorak, 28 lipnja, 2022

  Leonardo i Boro Jajčanima poklonili noć za pamćenje

  U prepunoj dvorani Doma kulture sinoć je održan koncert prvog bendlidera iz Indonezije Dwiki Dharmawana.

  Ovaj indonežanski umjetnik predstavio je vlastitu uzbudljivu i energičnu muziku zajedno sa talijanskim vokalistom Borisom Savoldellijem, jordanskim oudistom i gitaristom Kamalom Musallamom i izraelsko-britanskim bubnjarom i perkusionistom Asafom Sirkisom.

  Dharmawan je objavio šest albuma za svoju aktuelnu njujoršku izdavačku kuću MoonJune Records koju vodi Bosanac rođen u Jajcu Leonardo Pavković koji je pokrenuo ovu etiketu koja je usko sarađivala i s najvažnijim muzičarima našeg vremena kakvi su Allan Holdsworth, Tony Levin, John McLaughlin, Scott Henderson i mnogi drugi.

  Koncert u Jajcu se organizirao u saradnji s izdavačkom kućom MuneJune Records i Ambasadom Indonezije, Domom kulture Jajce te jajačkim neprikosnovenim dvojcem, Borislavom Borom Kresojevićem-Kresom i Leonardom Pavkovićem.

  Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Doima kulture Jajce Smiljka Brtan, koja se zahvalila svima koji su omogućili da i Jajce ima priliku uživati u jedinstvenoj jazz večeri.

  -Ko je Leonardo Pavković, on je rođeni Jajčanin, ispočetka život ga nije mazio, ali zato ga dide Jure pazio. Volio je da mašta o putovanjima gledajući kroz prozor preko planine Hranče, a onda je pitao je svoga didu, šta se nalazi tamo, a on mu je odgovorio: Tamo ti je svijet Leo. Leo je narastao i otišao u Portugal, gdje je studirao portugalski jezik. Profesor mu je bio nobelovac José Saramago. Ovaj naš Jajčanin je internacionalac, posjetio je preko 70 zemalja širom svijeta. Također, osim toga je producent i menadžer brojnim svjetskim muzičarima – rekao je Kresojević, kojeg veže prijateljstvo sa Leonarodom preko 50 godina.

  Ovo je Leonardova prva posjeta rodnom Jajcu nakon više od 30 godina. Jako je cijenjena ličnost u muzičkom svijetu, a uskoro će izići pjesma i knjiga o njemu.

  -Hvala svima na dolasku na večerašnji koncert i zahvalan sam svima vama. Prije 39 godina sam napustio Jajce, a prije 30 godina bio sam u našem gradu samo na jedan dan. Zbog putovanja i obaveza nisam imao priliku da ponovo posjetim svoj rodni grad. Oduvijek sam htio da posjetim Jajce, ali nisam htio da dođem samo tek onako, već da dođem sa prijateljom Kresom i mojim prijateljima muzičarima s kojima radim ono što volim i od čega živim. Mnogo sam zahvalan gradu Jajce, Domu kulture, hotelu ‘Stari grad’, indonežanskoj ambasadi u BiH, kao i Radio Jajcu i portalu Jajce Online, rekao je Leonardo Pavković, jedan od najbolji nezavisnih diskografskih producenata u Americi, a samim tim i na svijetu.

  Ovaj muzički sastav koji predstavlja raznolikosti međunarodne muzičke scene nastupit će sutra i na Jazz Festu u Sarajevu.

  Prijem kod načelnika

  Načelnik Općine Jajce Edin Hozan, prije samog koncerta primio je članove Međunarodne etno jazz grupe „Dwiki Dharmawan World Peace Band”, Leonarda Pavkovića i Borislava Boru Kresojevića.

  leonardo i boro jajčanima poklonili noć za pamćenje

  Glavna tema ovog sastanka bilo je pokretanje međunarodnog jazz festivala u kraljevskom gradu Jajcu. S ovim festivalom obogatila bi se kulturna i muzička scena ne samo Jajca već i cijele Bosne i Hercegovine.

   

   

  (Jajce Online)

   

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU