U Banja Luci se lijećenje karcinoma radi kao u Hjustonu

U Banja Luci se lijećenje karcinoma radi kao u Hjustonu. Stigao novi aparat za zračenje

U Centar za radioterapiju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, stigao  je najnoviji linearni akcelerator, koji pruža usluge radiacione onkologije, u narodu poznatijeg pod terminom zračenje.

Zahvaljujući ovom uređaju, posljednjoj riječi tehnike, pacijenti, odnosno, osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i svi oni, koji iz regiona dolaze u Banjaluku, dobijaće veoma preciznu terapiju i moderno lijećenje karcinoma.

Marijan Bilić, direktor zdravstvene ustanove “International Medical Centers Banjaluka”, dijela grupacije “Affidea” iz Holandije, koja se nalazi u javno-privatnom partnerstvu sa UKC, u Centru za radioterapiju, koji je jedini ovakve vrste u RS, izrazio je zadovoljstvo dolaskom ovog uređaja tipa “Truebeam”, američkog proizvođača Varian u Banjaluku:

“Sve ovo vrijeme smo koristili opremu i uređaje, sličnu novoj opremi, koja je upravo stigla na UKC RS, ali sa novopristiglom opremom, situacija se umnogome unaprijedila”.
u banja luci se lijećenje karcinoma radi kao u hjustonu
affidea banja luka (lijećenje karcinoma najmodernijim metodama)

Učemu je prednost novog aparata za zračenje

Osnovna razlika između njega i uređaja ranijih generacija  je u tome, što je uređaj,  koji je stigao u Banjaluku, opremljen svim mogućim modalitetima za visoko-preciznu radio-hirurgiju.

“Truebeam” je linearni akcelerator odnosno ueđaj koji je kompjuterski kompletno kontrolisan, a tretman podrazumijeva minimalnu izloženost zdravog tkiva zračenju, jer su zraci sa visokom preciznošću usmjereni samo na tumor.

Po prvi put u Banjaluci implementiraćemo i sistem za praćenje i podešavanje, pomjeranja pacijenta tokom zračenja (Identify), jer znamo da pacijent ne može da bude miran 100 odsto. Da napomenem i jezikom brojki- uređaj je težak 10 tona.

lijećenje karcinoma
Stigao novi aparat za lijećenje karcinoma

Ovo je prvi uređaj ovog tipa na ovim prostorima

Da, mi smo prvi u Evropi kupili Identify i on će od 1. januara, zajedno sa ostalim dijelovima sistema biti instaliran. To znači da onako, kako se radioterapija radi u Americi, ili Njemačkoj, kada je u pitanju oprema za radioterapiju, radi se i u Banjaluci.

Mi smo do sada pružali najkvalitetniju terapiju, ali sa ovom tehnologijom, ta terapija više nema nikakvih razlika, u odnosu na onu, koja se dobija npr. u Hjustonu.”

Ima li Banjaluka obučen kadar u ovoj oblasti

“Ono što Banjaluku, pored najsavremenije opreme stavlja u centar regionalne radio-terapije, jeste to da ima kadar, odnosno, medicinsko osoblje koje je spremno i obučeno za ovakav uređaj.
Ako se vratimo unazad deset i više godina, početak ove priče datira iz 2008. godine, kada je Vlada RS shvatila da nemamo obučenih ljudi za takve tehnologije, pa su se stoga odlučili za model javno-privatnog partnerstva.
Dio Južnog krila UKC smo izgradili i opremili, te  i zaposlili medicinske stručnjake, koji tada nisu bili iz Banjaluke, već iz raznih zemalja bivše Jugoslavije.”
u banja luci se lijećenje karcinoma radi kao u hjustonu
lijećenje karcinoma u banja luci

Kadar je obučavan u Americi

“U cilju obuke osoblja, zaključili smo ugovor sa “Houston Methodist” bolnicom iz Hjustona,  Teksas,  u februaru 2012. godine,  koji je trajao tri godine, tokom čega su naši kadrovi išli na obuku u ovaj najpoznatiji centar za liječenje tumora, prenosi,  Banjaluka.com.

Tumor se ne liječi samo radio terapijom

“Da, radio-terapija je samo jedan od oblika liječenja tumora, jer u sklopu sistema liječenja postoji i hirurgija i hemioterapija. Dakle, pacijent ne dolazi samo na radio-terapiju, već u zavisnosti od odluke onkološkog konzilijuma njegovo zbrinjavanje obezbjeđuje kompletan tim ljudi.”

U Centar za radioterapiju uloženo je mnogo sredstava do sada

“Izgradnja Centra za radioterapiju od 2009. godine koštala je 19 miliona evra, ali od tada smo konstantno kupovali nove softvere i nadograđivali tu opremu.

Sa novim uređajem, koji je stigao, i drugim linearanim akceleratorom istog tipa “TrueBeam” te pripadajućom opremom, koja dolazi u martu iduće godine, investicijama u novu opremu, softvere, obuke ljudi, uloženo je još oko 10 miliona KM. Time su se ukupna ulaganja popela na gotovo 50 miliona KM.”

PREPORUKA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU