LJUTA PAPRIKA SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG UDARA? Znate li šta se dešava sa organizmom ako pojedete ljutu papričicu?

Vjerovali ili ne, studija je pokazala da je samo jedna ljuta papričica mjesečno dovoljna da smanji rizik od smrtonosnog srčanog ili moždanog udara za čak 13 odsto!

Šta se zapravo dešava u organizmu kada jedemo ljuto?

Kapsacain, supstanca koja čini ljute papričice toliko ljutim, doprinosi sposobnosti organizma da pretvara takozvanu „bijelu masnoću“ u „smeđu masnoću“. „Smeđa masnoća“ je, po objašnjenju istraživača, „pametna masnoća“ koja pomaže ljudskom tijelu da sagorijeva kalorije efikasnije.

Muškarci koji jedu ljutu hranu imaju viši nivo testosterona

Ovo pokazuju rezultati jedne psihološke studije – nije, dakle, riječ o fiziološkim dokazima već o korelaciji. Pokazalo se i da sklonost ka kapsacainu ukazuje i na sklonost ka agresiji, rizičnim postupcima, dominantnom držanju.

Svaki put kad pojedemo hranu koja sadrži ugljene hidrate, naš nivo šećera u krvi se mijenja. Međutim, dodavanje ljute papričice u jelo sprječava skok šećera u krvi pri obroku, pokazalo je jedno istraživanje nutricionista prije desetak godina. Ovo se pokazalo naročito djelotvornim kod pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2.

LJUTA PAPRIKA SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG UDARA? Znate li šta se dešava sa organizmom ako pojedete ljutu papričicu? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU