‘Maca Papučarica’ odigrana na Bugojanskom luktkarskom bijenalu, danas ‘Fredo, veliki ptič’

Gradsko pozorište Podgorica četvrtog dana XI Bugojanskog lutkarskog bijenala odigralo je predstavu “MACA PAPUČARICA” koja je nastala prema motivima istoimene priče Ele Peroci, a koju je režirao i dramatizirao Davor Dragojević.

On kaže da : „Maca Papučarica”, slovenačke spisateljice Ele Peroci, je klasik dječijeg, a i roditeljskog,  pričanja priča prije spavanja. U čemu je njena tajna? Možda u tačnom odabiru detalja iz svakodnevnog dječijeg života ili u jasnom i jednostavnom pričanju priče upravo jezikom djece, načinom kako bi je djeca ispripovijedala sama sebi.” Ansambl predstave čine: Tihana Ćulafić, Sejfo Seferović, Dijana Dragojević, Marija Đurić/Smiljana Martinović, Pavle Popović. Nakon predstave održan je okrugli sto na kojem su Dječiji i Stručni žiri, ali i publika, razgovarali o predstavi i dijelili svoje utiske.

Potom, za kraj dana je održano scensko čitanje lutkarskog teksta studenta dramaturgije Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Armina Behrema. Tekst nosi naziv “REKLA SAM TI NE!” i priča priču o seksualnom nasilju nad ženama i djecom. Cjelokupna situacija vezana za seksualno nasilje je u našem društvu još uvijek tabu tema, a Armina je između ostalog inspirisao i pokret “Nisam tražila”. Publika je mogla reći svoje komentare nakon scenskog čitanja i svi su ohrabrili njegov potez da se bavi ovakvim temama, ali i da ruši predrasude o lutkarstvu, pokazujući kako je ono za odrasle isto onoliko koliko i za djecu.

U petak, posljednjeg dana Bijenala, igra Lutkovno gledališče Maribor sa predstavom “FERDO, VELIKI PTIČ”. Održat će se prezentacija radionice “Duša od papira”, te još jedno scensko čitanje lutkarskog teksta pod nazivom “Jablan” čiji je autor Milan Gajić sa Akademije umjetnosti u Banja Luci. U večernjim satima dodijelit će se nagrade i proglasiti pobjednik.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU