Macron završio posjet Srbiji koji se u Beogradu ocjenjuje kao ‘povijesni’

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron završio je danas dvodnevni posjet Srbiji koji se u Beogradu ocjenjuje kao “povijesni”, a njegov domaćin srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić osobno ga ispratio do zrakoplova, uz crveni tepih i počasnu postrojbu Garde Vojske Srbije.

“Hvala na svemu, dragi prijatelju. Vidimo se uskoro”, poruka je objavljena na službenom Instagram profilu predsjednika Srbije uz fotografije ispraćaja u zračnoj luci „Nikola Tesla“, gdje je Vučić u ponedjeljak i dočekao Macrona.

Današnji dio posjeta nije bio otvoren za javnost, a Macron i Vučić su se tijekom prijepodneva sastali studentima iz Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO), prenosi Hina.

„Hvala vam na naporima da promijenite regiju. Obveza nas političkih lidera i državnika je da stvorimo okruženje za bolju budućnost”, Vučićeva je poruka na Instagramu kojom je propraćen njegov i Macronov razgovor sa studentima.

Macron je danas razgovarao i sa skupinom umjetnika i istaknutih javnih ličnosti koji „na različte načine predstavljaju sponu između Srbije i Francuske“.

Srbijanski mediji danas sa simpatijama i pretežito u superlativima komentiraju jučerašnji prvi dan posjeta, poglavito Macronov emotivni govor u ponedjeljak navečer pored spomenika zahvalnosti Francuskoj, uz ocjene kako je to bila poruka srpskom narodu da su Francuskoj i dalje “u srcu”.

Politički dio posjeta protekao je uz Macronove poruke o rješavanju kosovskog pitanja dijalogom i bez povratka u povijest, te njegovim stajalištima o proširenju Europske unije koje ne vidi kao opciju kojoj moraju prethoditi dubinske reforme i unutarnji preustroj među 28 članica Unije.

Tijekom posjeta francuski je predsjednik poslao „jasne poruke“ u vezi rješavanja kosovskog pitanja, europskih integracija Srbije i srpsko-francuske suradnje, prve su ocjene Macronova dvodnevnog boravka u Beogradu, a njegov je posjet nazvan “povijesnim”.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU