Privredna društva u FBiH povećala prihode i dobit

Direktor Finansijsko-informatičke agencije (FIA) Esad Mahmutović danas je u Sarajevu prezentirao pokazatelje finansijskog poslovanja privrednih društava, koji govore da ih je ukupno 22.952 poslovalo na tržištu Federacije, a vrijednost poslovnih prihoda koju su ostvarila u 2018. premašila je 49,5 milijardi KM, što je iznos za oko 1,5 milijardi KM veći nego u prethodnoj godini.

U strukturi tih prihoda dominirali su oni ostvareni na domaćem tržištu, dok je udio prihoda od izvoza ispod 16 procenata.

– Profitabilno je poslovalo 15.699 privrednih društava u FBiH ili 68 posto od ukupnog broja aktivnih društava, koja su lani ostvarila ukupno oko tri milijarde KM neto dobiti, za 5,20 posto više nego 2017. godine. S druge strane, broj kompanija koje su negativno poslovale smanjen je sa 6.847 iz 2017. na 6.466 u 2018. godini, ali vrijednost ukupnog gubitka povećana sa 854 miliona KM na 1,02 milijarde KM – rekao je Mahmutović.

Broj zaposlenih u privrednim društvima u FBiH povećan je za 7,9 posto, sa 344.754 u 2017. na 356.390 na kraju 2018. godine.

Govoreći o granskoj koncentraciji ostvarenih poslovnih prihoda, potvrdio je da prednjače kompanije iz oblasti trgovine i prerađivačke industrije.

Također, u pogledu granske raspodjele ukupne dobiti na prvom mjestu i po broju društava sa ostvarenom dobiti i po visini dobiti, ponovo je trgovina, koju i u ovom slučaju slijedi prerađivačka industrija.

Ove dvije grane, kaže Mahmutović, zajedno ostvaruju oko 60 posto dobiti svih privrednih društava u FBiH.

Ukupna vrijednost imovine federalnih privrednih društava u 2018. uvećala se za 2,4 posto – sa 64,59 na 66,13 milijardi KM.

Kao najveći privredni problem istakao je nisku likvidnost navodeći da privredna društva u FBiH uglavnom sa poteškoćama izmiruju svoje kratkoročne obaveze.

Unatoč tome, Mahmutović tvrdi da dugoročna finansijska stabilnost privrednih društava u FBiH nije značajnije ugrožena, mjereno omjerima duga i imovine te duga i kapitala.

Prema Informaciji o vrijednostima finansijskih tokova udruženja i fondacija u Federaciji BiH, krajem 2018. godine u FBiH funkcioniralo je 9.209 registriranih udruženja i fondacija.

Oko 58 posto ih je, kako kaže, ostvarilo višak prihoda nad rashodima u iznosu od oko 54 miliona KM. U njima je krajem prošle godine bilo zaposleno 5.231 osoba, a vrijednost njihove ukupne imovine iznosi 809 miliona KM.

– Vrijednost prihoda koju su udruženja i fondacije ostvarili u 2018. godini iznosila je više od 633 miliona KM, što je za oko 45 miliona KM više nego godinu ranije – rekao je Mahmutović.

U strukturi ostvarenih prihoda udruženja i fondacija dominiraju prihodi od vlastite djelatnosti i humanitarni prihodi, dok se udio prihoda iz budžeta zadržava na nivou prethodnih godina i iznosi 16-17 posto ukupne vrijednosti prihoda.

S ciljem unapređenja istraživačkog novinarstva predstavljeni su registri i podaci kojima se mogu služiti novinari na web portalu FIA-e. Ta baza podataka obuhvata i RedPortal na kojem su predstavljene pravne osobe koje ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

Pored toga dostupni su i osnovni finansijski pokazatelji privrednih društava, budžetskih korisnika, udruženja i fondacija.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU