3.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 27 studenoga, 2022

Privredna društva u FBiH povećala prihode i dobit

Direktor Finansijsko-informatičke agencije (FIA) Esad Mahmutović danas je u Sarajevu prezentirao pokazatelje finansijskog poslovanja privrednih društava, koji govore da ih je ukupno 22.952 poslovalo na tržištu Federacije, a vrijednost poslovnih prihoda koju su ostvarila u 2018. premašila je 49,5 milijardi KM, što je iznos za oko 1,5 milijardi KM veći nego u prethodnoj godini.

U strukturi tih prihoda dominirali su oni ostvareni na domaćem tržištu, dok je udio prihoda od izvoza ispod 16 procenata.

– Profitabilno je poslovalo 15.699 privrednih društava u FBiH ili 68 posto od ukupnog broja aktivnih društava, koja su lani ostvarila ukupno oko tri milijarde KM neto dobiti, za 5,20 posto više nego 2017. godine. S druge strane, broj kompanija koje su negativno poslovale smanjen je sa 6.847 iz 2017. na 6.466 u 2018. godini, ali vrijednost ukupnog gubitka povećana sa 854 miliona KM na 1,02 milijarde KM – rekao je Mahmutović.

Broj zaposlenih u privrednim društvima u FBiH povećan je za 7,9 posto, sa 344.754 u 2017. na 356.390 na kraju 2018. godine.

Govoreći o granskoj koncentraciji ostvarenih poslovnih prihoda, potvrdio je da prednjače kompanije iz oblasti trgovine i prerađivačke industrije.

  Još jedan slučaj virusa u BiH u Brezi, ukupno 132 u BiH

Također, u pogledu granske raspodjele ukupne dobiti na prvom mjestu i po broju društava sa ostvarenom dobiti i po visini dobiti, ponovo je trgovina, koju i u ovom slučaju slijedi prerađivačka industrija.

Ove dvije grane, kaže Mahmutović, zajedno ostvaruju oko 60 posto dobiti svih privrednih društava u FBiH.

Ukupna vrijednost imovine federalnih privrednih društava u 2018. uvećala se za 2,4 posto – sa 64,59 na 66,13 milijardi KM.

Kao najveći privredni problem istakao je nisku likvidnost navodeći da privredna društva u FBiH uglavnom sa poteškoćama izmiruju svoje kratkoročne obaveze.

Unatoč tome, Mahmutović tvrdi da dugoročna finansijska stabilnost privrednih društava u FBiH nije značajnije ugrožena, mjereno omjerima duga i imovine te duga i kapitala.

Prema Informaciji o vrijednostima finansijskih tokova udruženja i fondacija u Federaciji BiH, krajem 2018. godine u FBiH funkcioniralo je 9.209 registriranih udruženja i fondacija.

Oko 58 posto ih je, kako kaže, ostvarilo višak prihoda nad rashodima u iznosu od oko 54 miliona KM. U njima je krajem prošle godine bilo zaposleno 5.231 osoba, a vrijednost njihove ukupne imovine iznosi 809 miliona KM.

– Vrijednost prihoda koju su udruženja i fondacije ostvarili u 2018. godini iznosila je više od 633 miliona KM, što je za oko 45 miliona KM više nego godinu ranije – rekao je Mahmutović.

  Predloženo uvođenje obaveznog PCR testa za strance i bh. državljane koji su vani

U strukturi ostvarenih prihoda udruženja i fondacija dominiraju prihodi od vlastite djelatnosti i humanitarni prihodi, dok se udio prihoda iz budžeta zadržava na nivou prethodnih godina i iznosi 16-17 posto ukupne vrijednosti prihoda.

S ciljem unapređenja istraživačkog novinarstva predstavljeni su registri i podaci kojima se mogu služiti novinari na web portalu FIA-e. Ta baza podataka obuhvata i RedPortal na kojem su predstavljene pravne osobe koje ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

Pored toga dostupni su i osnovni finansijski pokazatelji privrednih društava, budžetskih korisnika, udruženja i fondacija.

(FENA)


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU