MALA VJEŽBA ZA VAŠ UM – DA LI SE USUĐUJUETE POKUŠATI? Koliko brzo možete riješiti tri zagonetke za nadprosječno inteligentne?

Možete li u samo dvije minute riješiti ove tri zagonetke ili barem neku od njih? Testovi inteligencije su obično prilično opširni i traju po nekoliko sati. Međutim, već s ovim kratkim testom – koji se sastoji od tri naizgled jednostavne zagonetke – možete provjeriti kako stojite s inteligencijom.

Jeste li uspjeli riješiti sve za dvije minute? Koliko vam je trebalo? Moraćemo vam priznati da i nije baš jednostavno kako se naizgled čini pa i ako ne uspijete riješiti, ne brinite, niste jedini.

1. pitanje: zagonetka

Okreni me na jednu stranu i ja sam sve. Prereži me na pola i ja sam ništa. Šta sam ja?

2. pitanje: logički zadatak

U jezeru rastu jezerske ruže. Svaki dan se udvostruči količina jezerskih ruža. Kako bi prekrile cijelo jezero, jezerskim ružama treba 48 dana. Koliko će trajati dok jezerske ruže ne prekriju pola jezera?

3. pitanje: zagonetka

Što pripada čovjeku, a drugi to češće koriste od njega samoga?

A ovdje su rješenja:

Odgovor na 1. pitanje glasi: broj 8. Naime, kad broj 8 okrenemo na stranu, izgleda poput znaka za beskonačnost. Ako ga se prereže na pola, od njega će nastati dvije nule.

Odgovor na 2. pitanje glasi: 47 dana. Pošto će jezero biti prekriveno nakon 48 dana, a količina jezerskih ruža se svaki dan udvostručuje, onda će jezero dan ranije, odnosno 47. dan, biti prekriveno do pola.

Odgovor na 3. pitanje glasi: ime. Pošto rijetko govorimo o sebi u trećem licu, drugi koriste naše ime češće nego mi sami.

MALA VJEŽBA ZA VAŠ UM – DA LI SE USUĐUJUETE POKUŠATI? Koliko brzo možete riješiti tri zagonetke za nadprosječno inteligentne? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU