Maturanti se nadaju da će ove godine ipak prošetati Travnikom u svečanim haljinama i odijelima

U Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku učenje na daljinu je zabilježilo i uspješno okončalo i treću sedmicu rada, a zahvaljujući uspješnoj i ekspeditivnoj organizaciji, osiguran je kontinuitet realizacije Nastavnog plana i programa.

Novina je to kako za učenike, tako i za profesore, ali da je gradivo uspješno savladano svjedoče iskustva učenika i profesora.

  • Dakako da je lakše pratiti nastavu dok sjedite u svom domu, ali, fali Medresa. Ipak, uspjeli smo se uklopiti u trenutno stanje shodno našim mogućnostima. Profesori se trude pojednostaviti gradivo i učiniti ga interesantnim – kazala je Edina Kasumović, odlična učenica trećeg razreda.

Bakir Jašarević priznaje da je teže ostati fokusiran kada se nastava odvija na ovaj način, ali da se i on, kao i većina ostalih učenika uspjevaju prilagoditi.

Uvedene mjere zbog pandemije koronavirusa najteže su pale maturantima koji sljedeće sedmice završavaju nastavni proces. Morali su otkazati maturalni defile i Svečanu akademiju.

  • Kao maturantica Elči Ibrahim-pašine medrese, pomalo sam tužna što sam svoje srednjoškolske dane morala završiti na ovaj način, ali sam zadovoljna organizacijom online nastave, pomoću koje smo, iz svojih domova, uspjeli pratiti profesore i na taj način, meni lično lakši, usvajati znanje – kazala je Unejsa Haskić, učenica četvrtog razreda.

Dodaje da su svi učenici bili malo skeptični u vezi sa pismenim provjerama znanja, ali da su profesori riješili i taj problem, koristeći platforme poput edmodo.com i quizizz.com.

  • S obzirom da smo, nespremni, bili prinuđeni napustiti učionice i školske klupe, Medresin kolektiv je u veoma kratkom vremenskom periodu uspio organizirati nastavu, što je još jedan dokaz da zajedno, uz Allahovu pomoć, možemo dijeliti i uzimati znanje i u vanrednim okolnostima – poručila je Unejsa.

Ahmed Ljevaković, ovogodišnji maturant, ističe da je online nastava, s obzirom na trenutnu situaciju, veoma efektivna i uspješna, ali navodi i nedostatke koji se ogledaju u otežavajućim okolnostima pravljenja bilješki.

S druge strane, za online kvizove i testiranja na različitim platformama kaže da mogu biti zabavna, interesantna, a pritom i korisna.

  • Dodatne teme za proučavanje i prezentiranje na času omogućavaju nam da koristimo web-prostor i istražujemo ga na jedan sasvim novi način. S druge strane, prikupljanje materijala za učenje je interesantnije, ali i učimo znati razlikovati lažnu informaciju od istinite, što je svakako korisno – dodao je on.

Odvijanje online nastave u Medresi u Travniku biće nastavljeno do završetka školske godine, ili dok mjere nadležnih institucija budu na snazi.

Kakogod, učenice i učenici završnih razreda nadaju se da će ove godine ipak prošetati Travnikom u svojim svečanim haljinama i odijelima.

(Đenana Bajraktarević/Preporod.info)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU