3.8 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Međusobna razmjena BiH i Njemačke u 2018. premašila četiri milijarde KM

Njemačka je već duži period najznačajniji spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, sa obimom međusobne razmjene robe i usluga u 2018. godini koji je premašio četiri milijarde KM, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Tokom sastanka u Sarajevu sa ambasadorom Njemačke u BiH Kristijanom Homan, Šarović je rekao da ga raduje činjenica da se konstantno povećava izvoz iz BiH u Njemačku, koji iznosi gotovo dvije milijarde KM, tako da je pokrivenost uvoza izvozom rekordnih 77 odsto, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Šarović je zahvalio Homanovoj na predanom razvijanju odnosa dvije zemlje, posebno na njenom ličnom doprinosu u sprovođenju brojnih projekata koji se putem Njemačke agencije za razvojnu saradnju realizuju ravnomjerno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

On je podsjetio da je upravo završen projekat podrške malim i srednjim preduzećima u 20 opština u Republici Srpskoj i FBiH, vrijednosti 13 miliona eura bespovratnih sredstava, najavivši da uskoro počinje realizacija projekta podrške izvozno orijentisanim malim i srednjim preduzećima vrijedan 16,1 milion eura.

Iz Ministarstva je saopšteno da Njemačka svake godine pruža podršku BiH i u oblasti energetike i turizma, kao i u drugim sektorima.

U toku je i realizacija projekta vrijednog 12,25 miliona eura koji promoviše energetsku efikasnost i utopljavanje škola, bolnica i drugih javnih objekata, kao i projekat podsticanja izgradnje obnovljivih izvora energije vrijedan četiri miliona eura.

- Oglašavanje -

(RTV Slon/Akta)

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima