11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

Međunarodni predstavnici u BiH osudili napad na aktviste LGBTQ zajednice u Banjoj Luci

Delegacija EU-a u BiH, američka i britanska ambasada u Sarajevu najoštrije su osudili napad huligana na aktiviste LGBTQ zajednice u Banjoj Luci i pozvali vlasti u RS-u da hitno istraže ovaj slučaj i kazne počinioce.

“Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banjoj Luci. Riječi imaju posljedice”, saopćili su iz Delegacije EU-a u BiH.

Ocijenili su da “kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno mete verbalnih napada političara iz RS-, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi”.

“Osuđujemo nasilni napad na aktiviste koji su mirno okupljali u Banjoj Luci. Vlasti moraju da identifikuju i procesiraju one koji su počinili ovaj gnusni čin”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly izjavio je da su ga napadi u Banjoj Luci šokirali.

“Večerašnji šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banjoj Luci naglašavaju stvarni utjecaj govora ispunjenog mržnjom. Takvo nasilje je neprihvatljivo. Lokalne vlasti moraju ispuniti svoje obaveze, hitno istražiti i propratiti brzim djelovanjem kako bi počinioce izveli pred lice pravde”, kazao Reilly.

Ispred prostorija Transparency Internationala u Banjoj Luci večeras su fizički napadnuti aktivisti za prava LGBTQ osoba, poslije čega je intervenisala policija.

Iz policije su saopćili da im je u 18.45 prijavljeno narušavanje javnog reda i mira, odnosno da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila.

Dodali su da je jednoj osobi u Hitnoj pomoći pružena pomoć, a da su ostali okupljeni, kako su naveli, pristupili u policijsku upravu radi lične sigurnosti.

Beta

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU