Međunarodni stručnjaci za transplantaciju organa posjetili Federalno ministarstvo zdravstva  

U Federalnom ministarstvu zdravstva održan je sastanak s međunarodnim stručnjacima iz oblasti transplantacijske medicine, članovima DTI-Donation & Transplantation Institute, čiju studijsku posjetu zdravstvenim ustanovama uključenim u program transplantacijske medicine u Bosni i Hercegovini organizira Donorska mreža u BiH.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju oblasti transplantacijske medicine, izazovima s kojima se zdravstveni radnici u Federaciji BiH susreću u procesu transplantacije, kao i konkretnim mjerama za unapređenje transplantacije.

Istaknuto je da Federalno ministarstvo zdravstva kontinuirano provodi aktivnosti na unapređenju programa transplantacijske medicine u Federaciji BiH, s posebnim akcentom na razvoj donorskog programa, kao i da je poduzet niz zakonskih, financijskih i organizacijskih mjera. Međutim, i pored toga, broj potvrđenih moždanih smrti i dobivenih pristanaka obitelji za darivanje organa i tkiva, kao i broj urađenih transplantacija na godišnjem nivou je nedovoljan, te nije moguće odgovoriti sve većim potrebama građana za uslugama transplantacijske medicine.

Na sastanku su razmotrene i mogućnosti za unapređenje programa transplantacijske medicine, a eksperti su ponudili da kroz različite vidove stručne pomoći i podrške doprinesu unapređenju programa, te prepoznavanju uloge koordinatora u istom.

U okviru studijske posjete planiran je obilazak Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Kantonalne bolnice Zenica, te  razgovor sa zdravstvenim profesionalcima uključenim u program transplantacije. 

 U okviru posjete, u Sarajevu će 10. marta na Svjetski dan bubrega, biti održan okrugli sto na kojem će eksperti DTI-a prezentirati zaključke, prijedloge i preporuke, te kroz razgovor i diskusiju s predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva i zdravstvenih ustanova sagledati mogućnost za unapređenje programa transplantacije u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

(FENA) M. L.Desk

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU