12 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Mektić: Nije bilo osnova za glasanje o dnevnom redu (VIDEO)

Poslanik Srpske demokratske strake (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Mektić smatra dobrom činjenicu da je danas bila zakazana sjednica Doma kako bi se vidjelo da ima onih snaga i političkih subjekata koji žele da se u BiH počne mijenjati stanje kada je u pitanju pravna država i vladavina prava.

Sjednica je počela raspravom o dnevnom redu, ali je predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) prekinula sjednicu jer nije bilo dovoljno većine iz Republike Srpske kada se glasalo o dnevnom redu hitne sjednice o pitanju pravosuđa i migracija.

Mektić je izrazio uvjerenje da će poslanici koristeći sve parlamentarne mogućnosti i pravno dozvoljena sredstva uspjeti, kako je kazao, natjerati ovaj parlament da radi jer je to u interesu građana.

– Ukoliko nećemo dozvoliti da građani uzimaju stvar u svoje ruke putem ulice potrebno je da njihove probleme rješavamo institucijama, jer su građani glasali na izborima, izabrali predstavnike i od njih traže da rade – rekao je Mektić.

Podsjetio je da u BiH postoje neriješeni životni problemi građana koji su stavljeni po strani, a političari se rukovode sitnim političkim koristoljubljem.

Za one koji pokušavaju “bojkotirati parlament”, kazao je da u tome neće uspjeti, podsjećajući da oni uredno primaju plate, a iznio je i podatak da su ti poslanici i u prošlom mandatu bojkotirali rad parlamenta 16 mjeseci, a primali plate.

- Oglašavanje - mektić: nije bilo osnova za glasanje o dnevnom redu (video)

– To je njihovo ponašanje i njihova odgovornost prema građanima, a ova današnja sjednica trebala se održati jer nije bilo osnova za glasanje o dnevnom redu – dodao je Mektić.

Napomenuo je da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije rečeno da je stanje u pravosuđu u BiH zabrinjavajuće, ali smatra da je dobro što su i građani danas mogli vidjeti ko želi raspravljati o ovim problemima.

Sjednici danas nisu prisustvovali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) kako su ranije i najavili jer rad paralmenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara nakon oktobarskih izbora.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima