3 C
Sarajevo
Petak, 2 prosinca, 2022

Memorijalne centre pretvoriti u centre za istraživanje zločina (VIDEO)

“Izazovi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini“, naziv je naučnog skupa koji je organiziran danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Skup je okupio domaće naučne radnike i stručnjake, koji su predstavili svoje radove o temi memorijalizacije genocida u BiH, te napravili pregled bh. iskustva u memorijalizaciji genocida i identificirali izazove s kojima se bh. društvo suočava.

Jedan od učesnika bio je i predsjednik Medžlisa IZ Zvornik Mustafa Muharemović koji je govorio o memorijalizaciji na području Podrinja, mjestu u kojem je najviše masovnih grobnica otkriveno i mjestu u kojem se još uvijek traže nestali.

Kako je naveo, suočavamo se s pitanjem memorijalizacije onoga što se dešavalo u ratu od 1992. do 1995. godine. Neće više biti dženaza, rekao je, ali je pitanje kako i na koji način očuvati pamćenje budućih generacija na zločine koji su se desili na području srednjeg Podrinja.

  • Memorijalne centre treba pretvoriti u dokumentacione centre i centre za istraživanje zločina genocida. Iz toga bi nastao narativ – umjetnički, kulturni ali i naučni, a koji bi bio predstavljen budućim generacijama koje nisu zapamtile teški period rata – naglasio je Muharemović.
  U Federaciji BiH na bolničkom liječenju 92 osobe

Panelisti skupa su i direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Ferid Dautović i Ekrem Tucaković iz Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta, koji su mišljenja da je formalni dio obrazovanja posvećen genocidu i žrtvama.

Smatraju da to sjećanje treba biti na razini nove memorijske paradigme, odnosno, sjećanje za budućnost kako bi na taj način, kroz sjećanje i pamćenje, sprečavali nastanak novih ideologija ili istrebljivačkih pokreta.

Zaključili su da je u BiH potrebno što prije donijeti zakon o zabrani negiranja genocida.

Skup su organizirali Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Institut za društvena i religijska istraživanja te Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Te institucije organiziranjem ovakvih konferencija pokazuju i kontinuitet u izučavanju naučne oblasti genocida, a nastoji se doprinijeti javnoj diskusiji o toj veoma važnoj temi.

Skup je održan uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU