Memorijalni centar Srebrenica predstavio online bazu ukopanih u Potočarima

Memorijalni centar Srebrenica je danas predstavio rezultate projekta “Gdje su” kojim je kroz godinu dana uspješno proveo mapiranje mezarja žrtava genocida, postavio online bazu 6.671 ukopane žrtve u Potočarima, razvio aplikaciju za pretrage, omogućio pristup putem web-stranice i izvršio postavku info-stanice u mezarju.

Aplikaciji se može pristupiti preuzimanjem putem mobitela ili direktno na linku: https://mezarjegenocida.srebrenicamemorial.org/.  

Koordinator projekta Almir Salihović zahvalio je Vladi Kantona Sarajevo na podršci projektu, te kompaniji Visiot i Ahmedu Suljiću koji su besplatno kreirali aplikaciju.

-Iza nas je više od godinu dana rada na provjeri podataka, fotografisanju lokacija, doradi postojeće baze i vjerujem da je ovo važan iskorak ka odavanju poštovanja svakoj žrtvi genocida koja je ukopana u Potočarima – poručio je Salihović.

U sklopu projekta svoj doprinos su dali mladi profesionalci iz Srebrenice uključujući Lamiju Salihović, Ajlu Avdić, Mevliju Bećirović, Ahmedina Đozića, Redžepa Ustića i Adisa Smajića.

Kordinator projekta Almir Salihović istakoa je da je projekt ‘Gdje su’ stvorio okvir u kojem pokazuju koliko mladi ljudi iz lokalne zajednice mogu pomoći u istraživačkom radu i provedbi projekata u okviru Memorijalnog centra.

-Važno je da kao institucija prepoznajemo kapacitete lokalne sredine, damo mladim priliku da se obrazuju i osposobljavaju. To je važna poruka u borbi protiv rezultata genocida na ovim područjima. Ponosan sam na članove i članice tima koji su danonoćno radile kako bismo ovaj važan i odgovoran posao priveli kraju – dodao je Salihović.

Info-stanica u mezarju će osigurati lakši pronalazak mjesta ukopa za sve posjetioce i članove porodica žrtava genocida. Također, kroz online pristup i pristup fotografijama lokaliteta, Memorijalni centar je želio učiniti bližim nišane i mezarje članovima porodica žrtava širom svijeta koji nisu u mogućnosti da dođu u Srebrenicu.

-U razgovoru s porodicama, često čujemo kako neko samo želi da prouči fatihu, vidi nišan još jednom i ime svojih voljenih. Učinili smo da oni budu bliži jedni drugima. To je ono što naš rad i posao u instituciji čini vrijednim i posebnim – dodao je Salihović, saopćio je Press tim Memorijalnog centra Srebrenica.

(FENA) E. F.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU