2.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  “Mercator” prodaje objekte, ali ne odlazi iz BiH

  Slovenački malopodajni trgovinski lanac “Mercator” prodaje dvanaest tržnih centara u regiji, od kojih se pola nalazi u Bosni i Hercegovini.

  U pitanju su “Sarajevo Mall”, “Sarajevo Novi Mall”, kao i centri u Dobrinji, Tuzli, Mostaru i Banjaluci, pišu Nezavisne.

  - Oglašavanje -

  Pored BiH, u Hrvatskoj se prodaje “Super Konzum Radnička”, trgovački centar u Zagrebu, centri u Rijeci, Puli i Splitu. Kao i u Zagrebu, i svi drugi tržni centri unajmljeni su od strane “Konzuma” od 2014. godine, kada je “Agrokor” kupio “Mercator”.

  Prema posljednjim dostupnim podacima, neto dug “Mercator grupe” na kraju marta ove godine je iznosio oko 667 miliona evra, što je za 148 miliona, ili gotovo petinu, manje nego godinu prije.

  Kako je “Nezavisnim” objašnjeno u PR službi poslovnog sistema “Mercator” Ljubljana, prodaja se vrši kroz projekat monetizacije, koji podrazumijeva prodaju objekta s istovremenim najmom samo onog dijela trgovinskog centra u kojem je prodavnica “Mercatora”.

  “Mercator će poslije uspješne prodaje centara dugoročno zadržati trgovine u tim istim centrima. Takvi ugovori se sklapaju na najmanje 15 godina s mogućnošću dodatnih 15 godina najma. Sa bitnim smanjenjem dugovanja i uspješnim poslovanjem PS ‘Mercator’ ima puno razvojnih mogućnosti i već smo najavili dalje investicije od preko 100 miliona evra. Ovim djelovanjem poboljšavaju se i rezultati poslovanja ‘Mercatora BiH'”, kazali su nam oni.

  Iz banjalučkog preduzeća “Krajina klas” su nam potvrdili da “Mercator” uredno izmiruje svoje obaveze prema njima, a koji su im dobavljači.

  Inače, prema ocjeni pojedinih ekonomista, prodaju objekta u Banjaluci bi mogla otežati činjenica da je samo kilometar od njega napravljen najveći tržni centar u BiH “Delta planet”.

  Ranije su se kao potencijalni kupci spominjali pojedini domaći trgovinski lanci, ali do dogovora očigledno nije došlo.

  Podsjećamo, “Mercator” je bio dio sada već bivšeg koncerna “Agrokor”, iz kojeg je nastala “Fortenova grupa”.

  Sa slovenačkom vladom dogovoren je plan prenosa dionica “Mercatora” u sistem “Fortenova” do kraja novembra, a do tada je potrebno sprovesti još neke službene postupke.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO