MERMERNA JAJA IZ LUKOVINE Kako da dobijete magične šare na potpuno prirodan način

Vaskršnji post uveliko traje, a to nas podsjeća i da su Vaskršnji praznici blizu i da ćemo uskoro ponovo uživati u omiljenom proljećnom običaju – farbanju jaja!

Iako su danas dostupni brojni proizvodi i tehnike za farbanje jaja, nekako se uvijek rado vraćamo onim prirodnim koje osim što nam čuvaju zdravlje, izgledaju i nestvarno lijepo. Upravo takva su jaja sa mermernom šarom iz lukovine, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Sama tehnika farbanja je toliko jedostavna da će vas sigurno oduševiti, a rezultat toliko lep da ćete je sigurno koristiti i narednih godina.

Sve što vam je potrebno za mermerna jaja iz lukovine jeste:

kuvana jaja
ljuske od luka
tanke hulahopke
konac
boja po želji

Mermerna jaja iz lukovine šaraju se tako što se ljuske luka usitne makazama, potom se kuvano jaje navlaži vodom kako bi se ljuske lijepile za njega, a potom se jaje uvalja u usitnjenu ljusku.

Takvo jaje umotajte u komad tanke hulahopke i pričvrstite koncem, kao kada tradicionalno šarate jaja biljkama.

Postoje dva načina farbanja:

ovako pripremljena jaja spuštajte u proključalu vodu u koju ste dodali kašiku sirćeta i standardnu boju za jaja iz kesice i posle minut-dva vadite.
ofarbajte ih potpuno prirodno u lukovini, ali u tom slučaju nemojte prethodno kuvati jaja, već ih ovako pripremite, stavite ljuske od luka u šerpu, nalijte vodu i spuštajte jaja unutra. Potom stavite da se kuva desetak minuta, pa isključite ringlu i ostavite da se potpuno ohladi.
Na kraju odmotajte jaja, uklonite čarape i ljuske i ostaćete oduševljeni prelijepim mermernim šarama. U slučaju farbanja u lukovini, jaja će imati različite nijanse crvene boje, a ako ih budete farbali bojama iz kesice, u tom slučaju mogu da budu šarenija, u zavisnosti od toga koju boju izaberete.

Što sitnije isjeckate lukovinu, šara će biti više, ali prelep efekat se može postići i sa krupnijim komadima ljuske.

BONUS VIDEO:

MERMERNA JAJA IZ LUKOVINE Kako da dobijete magične šare na potpuno prirodan način appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU