15 C
Sarajevo
Subota, 13 kolovoza, 2022

Migranti razvukli šatore pored vozova

Improvizovani kamp sa dvadesetak šatora postavljen je na peronu željezničke stanice u Tuzli, a s obje strane prolaze vozovi.

Ove godine u Tuzli je evidentirano 10.605 migranata. Mnogi od njih tek pristižu, a znatan dio je povratnika iz Bihaća, koji nisu uspjeli preći u EU.

“Imamo šatore, ali prošla noć je bila izuzetno hladna. Šatori su veoma tanki”, kazao je danas Nizah Katali iz Pakistana. Kako bi se zagrijali, lože vatru u bačvama.

“Neki ljudi iz Tuzle nam donose drva da zapalimo vatru”, rekao je Pakistanac Arslan Hemant, dok je grijao ruke iznad bačve, prenose nezavisne novine.

Postavljanje šatora je reakcija i na ignorisanje od strane vlasti, ali i na zimske uslove u kojima migranti borave, ističu volonteri.

“Ovdje su ugrožena osnovna ljudska prava. Zapravo, ona ovdje uopšte ne postoje. Ovdje kada bi došao i Hor bečkih dječaka u ovim esktremnim uslovima bi se potukao”, smatra volonter Senad Pirić.

Građani, volonteri, nevladine organizacije pružaju medicinsku pomoć, odjeću, obuću, hranu. Organizacija “Merhamet” dijeli doručak i večeru, a ručak obezbjeđuje “MFS Emmaus”, koji je dnevno podijeli 150 obroka, odnosno toplo jelo, kolač, voće, čaj. Ali to nije sve.

  Plaćanje boravišne takse na smještaj zakonska obaveza (VIDEO)

“U saradnji s organizacijom ‘Wave’, u njihovim prostorijama pružamo usluge lične higijene. U prosjeku se 20 osoba istušira dnevno. Tamo im dijelimo čistu odjeću, obuću, unutarnji veš i sve što im je potrebno”, rekla je Muamera Džebić iz “MFS Emmausa”.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

TNT Portal
TNT Portalhttps://tntportal.ba/
TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU