MIGRANTSKA KRIZA/ Radončić za angažiranje Oružanih snaga BiH na granicama, Dodik blokirao

Bosna i Hercegovina trebala bi koristiti svoju vojsku u zaštiti granica od ilegalnih migracija ako se i druge države regije odluče na primjenu takvih mjera, ocijenio je u srijedu državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

“Imamo legitimno pravo u odbrani svog suvereniteta, svog načina života i svojih građana iskoristiti sve potencijale. Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju svoje vojske, ne vidim nijednog ozbiljnog razloga da to ne uradi i Bosna i Hercegovina”, kazao je on novinarima u Sarajevu.

Također je rekao da se sada mogu koristiti samo logistički resursi Oružanih snaga Bosne i Hrecegovine, odnosno šatori, cisterne s vodom, koji bi se koristili za improvizirana naselja u koja bi bili smještani migranti.

No, ako se dogodi “veoma loš scenarij”, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine moralo bi pokazati jedinstvo i donijeti odluku o angažiranju vojske na granicama.

Dodik blokirao angažiranje vojske
Takve prijedloge i ranije je iznosio Radončićev prehodnik na mjestu ministra sigurnosti Dragan Mektić, ali je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odlučno odbio dati saglasnost za angažiranje vojske, čak i radi pružanja logostičke podrške graničnim policajcima, navodi Hina.

Dodik je takav stav obrazlagao riječima kako ne želi dopustiti da se na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska raspoređuju bilo kakve snage osim entitetske policije unatoč činjenici da ona nema ni dovoljno ljudi ni opreme da bi zaštitila granicu, odnosno efikasno pomogla Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

O novim mjerama koje predlaže Radončić u četvrtak bi na vanrednoj sjednici trebalo raspravljati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, ali je neizvjesno šta to tijelo uopće može preduzeti, s obzirom na to da ministri iz RS-a slijede Dodikov zahtjev da se blokira donošenje bilo kakvih odluka u tijelima državne vlasti sve dok ne bude donesen novi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i iz njega ne budu eliminirane strane sudije.

Ta blokada počela je sredinom januara i trebala bi trajati najmanje dva mjeseca. (Agencije)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU