33.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  MIGRANTSKA KRIZA/ Svakodnevna neizvjesnost na Vučjaku, sve izglednije zatvaranje Bire

  Gradska i kantonalna organizacija Crvenog križa osigurale su kuhane obroke za migrante na Vučjaku kod Bihaća do kraja sedmice, kada se očekuje i očitovanje Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, te sestrinskih organizacija Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca o nastavku pružanja podrške ovom kampu.

  -Za naredni period ne možemo ništa garantovati, jer i mi čekamo odluku o onome šta ćemo raditi u narednom periodu, odnosno da li ćemo u punom kapacitetu nastaviti podržavati ovakvu vrstu kampa. Sigurno je da ove ljude nećemo ostaviti bespomoćne, međutim jasno je da ništa ne možemo sami. Do kraja sedmice ćemo znati i u kojem ćemo obimu nastaviti pružati pomoć – rekao je Selam Midžić iz Crvenog križa Grada Bihaća.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) i dalje provodi odluku o izmještanju migranata bez smještaja na Vučjak, tako da u ovom kampu trenutno boravi oko 800 ljudi.

  Ugovor o iznajmljivanju prostora za Privremeni prihvatni centar “Bira” ističe 15. novembra ove godine, a vlasnik je potvrdio odbijanje zahtjeva Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za produženjem ugovora.

  -Uprava Bire ovom odlukom ispoštovala je zahtjev Operativne grupe za situaciju s migrantima u Unsko-sanskom kantonu o neprodužavanju ugovora. U ovom momentu, možemo reći samo toliko – riječi su direktora Bire Bihać Kasima Stupca.

  U Privremenom prihvatnom centru “Bira” trenutno je smješteno oko 1.400 osoba, pa se sve više spekuliše o lokaciji prihvatnog kampa u koji bi bili izmješteni migranti i izbjeglice iz središta Bihaća.

  Vlada USK i dalje predlaže Medeno Polje, čemu se protive lokalne vlasti Bosanskog Petrovca i okolnih općina, kao i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU