1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Milioneru Pramodu Mittalu i saučesnicima određen jednomjesečni pritvor

  ()

  Kantonalni sud u Tuzli donio je odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora za Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), člana odbora Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya, saznaje Klix.ba.Mittal, Das i Bhattacharyya uhapšeni su u utorak pod sumnjom da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju, a naredba o provođenju istrage protiv njih donesena je 15. jula ove godine. 

  Nakon što su ispitani u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona postupajući tužilac Ćazim Serhatlić Kantonalnom sudu u Tuzli jučer je predložio mjeru jednomjesečnog pritvora koja je nakon sinoćnjeg ročišta prihvaćena. Odluku o jednomjesečnom pritvoru donio je sinoć sudija Kantonalnog suda u Tuzli.

  Ako im se dokaže krivica, Mittal, Das i Bhattacharyy u zatvoru bi mogli provesti ukupno do 45 godina. 

  Dosadašnjom istragom utvrđeno je da se kriminalne radnje u GIKIL-u odvijaju već 16 godina, a samo u periodu od 2006. do 2015. iz ove lukavačke kompanije izvučen je skoro 21 milion maraka. Ovaj novac završio je u kompaniji GSHL koja je u vlasništvu Pramoda Mittala, a nalazi se na ostrvu Isle of man u Ujedinjenom Kraljevstvu.

  Prema tvrdnjama tužilaštva, novac je izvlačen na više načina – putem menadžerskih ugovora u gotovini, ali i isplatom uvećanih faktura u odnosu na dogovorenu cijenu.

  Istragom Tužilaštva u Tuzli obuhvaćeno je ukupno šest osoba iz GIKIL-a, a jedna od njih je i bivši generalni direktor ove kompanije Debashish Ganguly koji je nedostupan pravosudnim organima u BiH. Za njim je raspisana potjernica, a prema informacijama koje ima Tužilaštvo TK, on se nalazi u Londonu. 

  Vehid Mešić i Faik Buševac koji su bili odgovorne osobe u KHK Lukavac prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku GSHL-a u GIKIL, također su obuhvaćeni ovom istragom.

  (Klix.ba)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO