Ministar Dedić s kantonalnim ministrima poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održao sastanak s kantonalnim ministrima poljoprivrede na kojem je razgovarano o mogućnostima veće harmonizacije i usklađenosti mjera podrške s federalnog i kantonalnih nivoa vlasti.

Sastanak je bio prilika da se analizira stanje poljoprivrede u prethodnoj godini, te da se razgovara o aktivnostima i mjerama za ovu godinu koja je zbog povećanja cijena repromaterijala na svjetskom tržištu, ali i drugih inputa u proizvodnji posebno izazovna.

Ministri su iznijeli zajednički stav da je zbog vremenski ograničenih rokova u poljoprivredi, posebno u pogledu proljetne sjetve, potrebno hitno usvojiti Budžet FBiH za 2022. godinu, kao i mjere novčanih podrški kako bi se pravovremeno pomoglo poljoprivrednicima.

Tokom sastanka razgovarano je o prijedlozima mjera koje bi poljoprivednim proizvođačima u ovoj godini značajno pomogle.

Tako je pored usvajanja Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, naglašena potreba stvaranja zakonskih pretpostavki za operativnost mjera podrški u poljoprivredi, osiguranje isplate četvrtog kvartala iz 2021. i prvog kvartala 2022. godine, a razgovarano je i o prijedlogu sufinansiranja proljetne sjetve zajedničkim sredstvima federalnog i kantonalnih nivoa po hektaru obradivog zemljišta. Također, iznijete su preporuke kantonima za ukidanje ili smanjenje naknada na zakup ili koncesije na poljoprivredno zemljište u ovoj godini, kao i preporuke za ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta svih nivoa vlasti koji stvaraju opterećenje poljoprivrednim proizvođačima.

Razgovarano je i o mogućnostima za otkup po garantovanim cijenama pšenice iz jesenje sjetve 2021. godine za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi, potrebe uspostave kantonalnih robnih rezervi, te o nastavku aktivnosti na nabavci mineralnih đubriva.

– Poljoprivrednu proizvodnju moraju više podržati svi nivoi vlasti, a mjere podrške nakon usvajanja Budžeta FBiH za ovu godinu trebaju biti operativne i više usklađene, te cijenim da je današnji sastanak bio prilika da to i potvrdimo – kazao je ministar Dedić.

Sastanku su, pored federalnog i kantonalnih ministara, prisustvovali i predstavnici Saveza općina i gradova FBiH, te predstavnici poljoprivrednih udruženja iz FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

URED VLADE FBiH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU