Ministar Martić u Mostaru: Finansijska podrška za Dom zdravlja, školu, vrtiće, vjerske ustanove

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas je u Gradskoj vijećnici u Mostaru s gradonačelnikom Mariom Kordićem potpisao ugovore o sufinansiranju projekata za područje Grada Mostara koji se odnose na utopljavanje objekata i restauraciju nekoliko nacionalnih spomenika. Riječ je o 14 projekata s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su ispunili propisane uslove iz javnog poziva.

– Raduje me ova radna posjeta Mostaru, posebno zbog činjenice što smo iz Budžeta Federacije BiH izdvojili 938.000 KM za strateški važne projekte u HNK – kazao je ministar Martić.

Gradonačelnik Kordić je zahvalio ministru Martiću na pruženoj finansijskoj podršci za projekte koji se tiču utopljavanja zgrade Biskupskog ordinarijata u Mostaru, Treće osnovne škole, dječjih vrtića Zvijezdica i Sunce, kao i projekt povećanja energetske učinkovitosti Doma zdravlja Mostar.

– Gradu Mostaru je od velikog značaja podrška s viših nivoa vlasti, što nam uveliko pomaže pri bržoj realizaciji brojnih projekata koje nismo u mogućnosti finansirati iz gradskog budžeta – kazao je Kordić.

Inače, kada je riječ o Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ranije su potpisani i ugovori za rekonstrukciju munare džamije Hadži Memije Cernice, za obnovu manastira Žitomislić, zatim za restauraciju historijske građevine Karađoz-begova mosta u Blagaju, kao i za izradu kataloga Nekropola sa stećcima u Gornjem Pologu kod Mostara. 

Također, danas je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić potpisao Ugovor za sanaciju Društvenog doma u Konjicu.

Ugovori su potpisani u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava, a sredstva za ovu namjenu osigurana su iz Budžeta FBiH za 2022. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

URED VLADE FBiH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU