13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na Vojnu akademiju u Skoplju

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je raspisalo konkurs za prijem na Vojnu akademiju Republike Sjeverne Makedonije „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu ili koji trenutačno pohađaju IV. razred srednje škole, s najmanjom ukupnom ocjenom „vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje „vrlo dobar“ u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 30. 09. 2023. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine.

Na četverogodišnje školovanje u toj akademiji biti će primljeno šest kadeta ili kadetkinja. Školovanje se započinje kao opći smjer, a nakon druge godine školovanja, Ministarstvo odbrane BiH će odrediti rod/službu u daljem školovanju, na temelju postignutog uspjeha kadetkinje ili kadeta, kao i potreba Oružanih snaga BiH.

Za prijem se zahtjeva dobro poznavanje engleskog jezika (minimum 60 bodova na testu ALCPT) i dobra tjelesna pripremljenost. Detaljni uvjeti natječaja objavljeni su na službenoj web-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, kao i na linkovima Oglasi/Konkursi ( shorturl.at/bpDEU ) i Postani pripadnik OSBiH ( shorturl.at/dy014 ).

Konkurs je otvoren petnaest dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za djelatnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu ka[email protected], saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU