Ministarstvo privrede SBK: Pozivaju se građani na racionalan pristup kod nabavke pomenutih roba

Na području Srednjobosanskog kantona tržište životnim namirnicama i gorivom, kao najvažnijim robama, stabilno je, dovoljno snabdjeveno i predmet je stalnog praćenja. Globalna dešavanja na najširem tržištu potencijalno imaju uticaj na ovaj segment života i privređivanja na području kantona, uglavnom u smislu rasta cijena i povećane potražnje.

Inspektorat Ministarstva privrede SBK provodi pojačanu kontrolu cijena i trgovine životnim namirnicama i gorivom. Time se nastoji održati stabilnost tržišta i osigurati da je sva raspoloživa roba široke potrošnje, naročito osnovnih životnih namirnica plasirana u maloprodaji. Akcenat je stavljen na primjenu kantonalne i federalne Odluke o formiranju i kontroli cijena, kojima su propisane maksimalno dozvoljene marže kod prodaje najvažnijih životnih namirnica i goriva, koje sprječavaju nekontrolisan rast cijena.

Inspektorat poziva sve privredne subjekte u veleprodaji i maloprodaji na strogu primjenu i pridržavanje navedenih Odluka i najavljuje pojačan inspekcijski nadzor u narednom periodu. Ukazuje se, takođe, na visoke novčane kazne i druge mjere koje se primjenjuju u slučaju kršenja propisanih odredbi u ovoj oblasti.

Pozivaju se građani na racionalan pristup kod nabavke pomenutih roba, na praćenje uputa nadležnih institucija, insistiranje na izdavanju fiskalnog računa i prijavu svih neregularnosti prilikom kupovine da prijave na besplatan telefonski broj 080 020 238, dostupan 0-24h.


bug.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU