Ministarstvo za boračka pitanja KS podržalo tri događaja u ovogodišnjem 29. izdanju Module Memorije

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je podržalo tri značajna događaja ovogodišnjeg 29. izdanja Modula Memorije, jednog od najstarijih programa posvećenih kulturi sjećanja u ovom dijelu Evrope, a koji organizuje JU „MESS – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS Sarajevo“.

U okviru planiranog programa Ministarstvo je podržalo Izložbu fotografija SARAJEVO – GRAD LJUBAVI I STRADANJA, fotografa Danila Krstanovića, te dvije predstave iz Crne Gore i Australije. Iz Crne Gore u Sarajevo došlo je Crnogorsko narodno pozorište sa predstavom „671-LOV“, mlade rediteljice Hane Rastoder, koja je odigrana u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR 21. aprila u 20 sati. Iz daleke Australije gostovala je predstava „7 km sjeveroistočno“ autorice, rediteljice i glumice Kym Vercoe, koja je održana sinoć u 20 sati, također u Sarajevskom ratnom teatru.

„Ministarstvo se odlučilo podržati ova tri kulturna događaja od nepristrasnih autora Danila Krstanovića, koji svojim fotografijama svjedoči o ubijanju u Sarajevu, Crnogorskog narodnog pozorišta, čija predstava govori o zvjerstvu u kojem je ubijen 31 čovjek samo zbog imena i prezimena koje su nosili, kao i oficira JNA koji je pitao zašto te ljude izvode, te australijske autorice, rediteljice i glumice Kym Vercoe, koja je putujući turistički kroz Bosnu i Hercegovinu odsjela u višegradskom hotelu Vilina Vlas u kojem su se tokom agresije dešavala bezočna silovanja i maltretiranja nesrpskih žena, zbog kojih je ona imala košmare“, obrazložio je ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

Naglasio je kako ova tri umjetnička djela neovisnih autora potvrđuju najteže razmjere zločina koji su počinjeni na teritoriji naše domovine tokom agresije, te daju neporeciv argument u vremenu kada se govori o razmatranju i usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU