Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS podržalo projekt “Susret mladih istraživača”

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Muris Čičić potpisali su Ugovor o sufinansiranju projekta “Susret mladih istraživača Bosne i Hercegovine“ u 2024. godini.

Ministarstvo je kao podršku ovom projektu obezbijedilo sredstva u iznosu od 30.000 KM.

Cilj projekta „Susret mladih istraživača Bosne i Hercegovine“ u 2024. godini, iz oblasti tehničkih, biotehničkih i medicinskih nauka je formiranje platforme za razmjenu mišljenja i ideja o stanju i uslovima djelovanja mladih istraživača, sagledavanje istraživačkih oblasti za koje su zainteresovani mladi istraživači i za koje postoje uslovi za postizanje značajnih rezultata, uspostavljanje kontakata s istraživačima koji djeluju u sličnim oblastima, te procjena mogućnosti saradnje u realizaciji istraživanja radi postizanja konkurentnih rezultata i ubrzanja istraživačkih procesa.

Ministrica Mesihović je istakla da će podrška projektima koji okupljaju mlade istraživače i pružaju im mogućnost da pokažu svoje talente i istraže različite naučne teme uvijek biti jedan od važnih prioriteta u njenom radu.

„Podrška projektu “Susret mladih istraživača Bosne i Hercegovine” ima za cilj da mladim istraživačima pomogne da razviju svoje istraživačke vještine i steknu iskustvo u naučnom istraživanju. Pozvala bih sve mlade naučnike da uzmu učešće i da se istaknu, razviju svoje talente, ostvare svoj potencijal i daju doprinos inovacijama razvijajući motivaciju da nastave da se bave naučnim istraživanjima“, kazala je ministrica Mesihović.

Ministarstvo će kao i do sada nastojati podržavati projekte koji imaju za cilj povezivanje i umrežavanja mladih naučnika iz različitih naučnih oblasti u Bosni i Hercegovini s ciljem postizanja akademske i naučne izvrsnosti.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU