Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i ministrici Mesihović uručena zahvalnica zbog podrške IQPharm projektu

Dekan Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Fahir Bečić i prodekan za međunarodnu saradnju ovog fakulteta i koordinator IQPharm projekta prof.dr. Tamer Bego uručili su zahvalnicu Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i ministrici, prof.dr. Adni Mesihović.

Ministarstvo je u 2023. godini podržalo Erasmus+ projekt IQPharm, te je ministrica Mesihović ranije prisustvovala i svečanoj ceremoniji otvaranja završnog simpozija punog naziva “Innovating quality assessment tools for pharmacy studies in Bosnia and Herzegovina”.

Tom prilikom ukazala je na značaj učešća Univerziteta kao koordinatora u realizaciji međunarodnih projekata i aktivnosti.

Ministrica je tada istakla značaj učešća Univerziteta u Sarajevu kao koordinatora u realizaciji međunarodnih projekata i aktivnosti, koje su kroz trogodišnju implementaciju projekta IQPharm, dali efikasne i značajne rezultate za podizanje kvaliteta i modernizaciju studija farmacije na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini i odličnu dugoročnu međunarodnu saradnju.

IQPharm je projekt od nacionalnog značaja za obrazovanje i nauku, fokusiran na podizanje kvaliteta i modernizaciju studija farmacije na javnim univerzitetima u BiH i postizanje usklađenosti sa standardima EU i propisima visokog obrazovanja za regulisane profesije.

Na završnom simpoziju su predstavljeni rezultati intenzivnog trogodišnjeg rada i utjecaj projekta na daljnje obrazovanje studenata farmaceutskih fakulteta u Bosni i Hercegovini, kroz niz predavanja, radionica i panel diskusija.

Prof.dr. Bečić se zahvalio na pruženoj podršci, te što je, u ulozi pridruženog partnera, pratilo projekt.

Koordinator i aplikant projekta Univerzitet u Sarajevu i ostali partnerski javni univerziteti iz Bosne i Hercegovine s partnerima iz programskih zemalja postigli su mnogo na polju unapređenja studija farmacije, kroz razvoj alata i mehanizama za osiguranje kvaliteta svojih studijskih programa, a koji će imati velikog značaja u unapređenju farmaceutske struke i uopšte zdravstvene zaštite u BiH“, kazao je prof.dr. Bečić.

Profesor Bego je istakao posebnu zahvalnost Ministarstvu, te ističe da je od prvog sastanka prepoznat značaj IQPharm projekta.

Posebno se zahvaljujemo Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS koji su od prvog sastanka na kojem smo prezentirali ideju prepoznali značaj IQPharm projekta i pružili jako značajnu podršku u prethodne tri godine njegovoj implementacije. Iskreno se nadamo da ćemo i u budućnosti zajedničkim snagama i dalje raditi na jačanju i podizanju kvalitete visokog obrazovanja koje predstavlja temelj razvoja našeg društva.

Realizacijom aktivnosti planiranih IQPharm projektom stvorili su se uslovi za izradu preporuka za promjenu zakonskih propisa u skladu s EU direktivama 2005/36 i 2013/55 o priznavanju stručnih kvalifikacija, zatim podizanje kvalitete i modernizacije studija farmacije na svim javnim univerzitetima u BiH koji imaju studij farmacije, te jačanje stučne prakse u skladu sa EU standardima i propisima visokog obrazovanja“, naveo je profesor Bego.

Ministrica Mesihović izrazila je zahvalnost nosiocima projekta koji su za Kanton Sarajevo organizovali projektne aktivnosti i istakla je da će podrška svim naučnim, obrazovnim i istraživačkim idejama biti kontinuirana.

Čast i zadovoljstvo je u ime Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS podržati sve projekte, programe i aktivnosti koje u znatnoj mjeri doprinose podizanju kvaliteta visokog obrazovanja, kao i modernizaciju studija, te jačaju stručnu praksu u skladu s EU standardima.

Ministarstvo će u budućnosti nastaviti podržavati sve inovativne ideje u naučnom i obrazovnom segmentu, jer samo partnerskim djelovanjem možemo uticati na poboljšanje studentskog standarda i unaprijediti naučnoistraživačke i obrazovne aktivnosti“, zaključila je ministrica Mesihović.

Vrijedi podsjetiti i da poseban uspjeh za Kanton Sarajevo predstavlja i sama koordinacija projekta koja je povjerena Univerzitetu u Sarajevu, a partnerski univerziteti su Sveučilište u Mostaru, Univerzitetu u Tuzli, Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Splitu, Univerzitet u Novom Sadu, University of Dublin, Trinity College Dublin i Universita degli Studi G. d’Annunzio of Chieti Pescara.

The post Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i ministrici Mesihović uručena zahvalnica zbog podrške IQPharm projektu appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU