Ministrica Hota-Muminović u studijskoj posjeti Portugalu

U organizaciji i uz podršku UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, savjetnica za inkluziju Melisa Mizdrak, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović i supervizorice procesa rada Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju prof.dr. Lejla Kafedžić i prof.dr. Sandra Bjelan borave u trodnevnoj studijskoj posjeti Portugalu.   

Portugal je zemlja koja bilježi značajan napredak u procesima inkluzije djece s teškoćama, djece iz različitih zemalja i kulturoloških konteksta, te razvija inovativne inkluzivne procese i prakse u odgojno-obrazovnom radu. Kanton Sarajevo je zabilježio značajan napredak u opredijeljenosti, politikama i izdvajanju u inkluzivno obrazovanje, s ciljem da svako dijete ima jednak pristup obrazovanju.   

Cilj studijske posjete je da predstavnici obrazovne vlasti Kantona Sarajevo steknu uvid u dobre prakse inkluzivnog obrazovanja u Portugalu, s namjerom razmjene iskustva i unapređenja procesa inkluzivnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

U toku trodnevne posjete delegacija Kantona Sarajeva je posjetila veliki broj predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, u kojima je predstavljen način realizacije odgojno-obrazovnog rada s učenicima, bez obzira na razvojne teškoće, kulturne, vjerske različitosti.

Delegacija je razgovarala s predstavnicima vlasti, menadžmentima školskih zajednica i multidisciplinarnim timovima za podršku inkluzivnom obrazovanju.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU