11.6 C
Sarajevo
Petak, 12 kolovoza, 2022

Ministrica kaže da je do sada otkrivena 81 lažna diploma, ali u Vladi ne znaju koje škole su ih izdavale

Institucije i subjekti dostavili su, uglavnom, ovom Ministarstvu samo broj utvrđenih lažnih diploma, pa tako ne raspolažemo s podacima za koje se obrazovne institucije vežu ove krivotvorene i nevažeće diplome, govori Elvira Dilberović

Do ovog trenutka broj lažnih diploma pronađenih tokom revizije koju je pokrenulo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kod uposlenika u federalnim institucijama, popeo se na 81, rekla je  Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke. Kaže da ministarstvu od institucija, ustanova koje su provjeravale diplome/svjedočanstva svojih uposlenika, nisu dostavljeni podaci o školama, fakultetima, centrima za prekvalifikaciju, koji su izdavali nevjerodostojne diplome.

Lažne diplome kod uposlenih u elektroprivredima, ali i zatvorima 

– Ministarstvo je upoznalo Vladu FBiH na njenoj nedavnoj sjednici, sa informacijom o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH. U dotadašnjem procesu provjere, utvrđeno je postojanje 77 nevjerodostojnih diplome, a sada već imamo nove izvještaje, te se broj lažnih diploma popeo na 81 – navodi Dilberović.

Jedna lažna diploma pronađena je u Finansijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, 10 u Lutriji BiH. Zatim, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH. Po jedna lažna diploma pronađena je u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ-u zatvorenog tipa u Zenici, osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, te po tri u Elektroprivredi BiH i Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići.

  SPAS MALIH BIZNISA/ Zahtjev političkim liderima: Za otkaze nećemo kriviti krizne štabove nego vas

Ministricu Dilberović smo upitali koje se škole, fakulteti, odnosno, centri za prekvalifikaciju vežu za lažne diplome. Odgovor na to pitanje u Vladi i Ministarstvu nemaju.

– Institucije i subjekti dostavili su, uglavnom, ovom Ministarstvu samo broj utvrđenih lažnih diploma, ali ne i druge relevantne podatke, pa tako ne raspolažemo ni s podacima za koje se obrazovne institucije vežu ove krivotvorene i nevažeće diplome. Ponavljam, niti u jednom dijelu informacije se ne navode ovi podaci, niti s njima raspolaže ovo Ministarstvo. Podsjećam i da je Federalna vlada zaključila da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije – odgovorila nam je.

Upitali smo i da li postoje sankcije za ustanova koje, iako su bile dužne, nisu dostavile odgovore Vladi FBiH u vezi s revizijom diploma.

– Proces provjere vjerodostojnosti diploma/svjedočanstava još nije završen, prije svega zbog plaćanja naknada za sami proces, a za što nisu bila planirana sredstva u budžetu. Problemi su nastali zbog zahtjeva za plaćanjem naknade za provjeru vjerodostojnosti od Sveučilišta u Mostaru, Arhiva Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Banjoj Luci, sveučilišta u Republici Hrvatskoj, te univerziteta u Republici Srbiji. Za određen broj diploma/svjedočanstava, utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih dejstava 1992-1995. godine – rekla nam je Dilberović, prenosi faktor.

Dodaje da trenutno nedostaje 16 izvještaja.

Ponosna sam što smo pokrenuli inicijativu revizije diploma 

– Institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna preduzeća i ustanove, te privredna društva, koji nisu završili proces revizije diploma, zaduženi da to učine u 2020. godini, planirajući potrebna sredstva u svojim budžetima. Prema tome, naš posao nije završen, sve dok ne dođe i posljednji izvještaj. Bio je ovo, i još jeste veliki zadatak, posebno što se prvi put provodi jedna ovako obimna revizija kojom su obuhvaćeni imenovani dužnosnici, državni službenici i namještenici na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Ponosna sam što smo pokrenuli ovu inicijativu, a sada moramo dalje. Slijedi odgovarajuća procedura prema nadležnim tijelima i svako u svom djelovanju treba preuzeti svoj dio odgovornosti – rekla nam je Dilberović.

  Sutra 12. sjednica Općinskog vijeća Jajce

Na kraju smo upitali da li će škole i centri koji su izdavali lažne diplome biti sankcionisani.

– Često u posljednje vrijeme čujemo: “Neka institucije rade svoj posao!”. I upravo tako. Dalje se u ovaj posao moraju uključiti druge mjerodavne institucije. Kako, kada i na koji način, nije moje da odgovaram, a još manje da nalažem. Od samog početka sam govorila da je ovo složen posao koji zahtjeva puno dobre volje i sinhroniziran rad. Ovo se može uspješno riješiti samo intersektorskom saradnjom. Također, vrlo je važno da ovaj proces bude sveobuhvatan te da se u njega još uključe i kantoni, gradovi i općine – kazala nam je Dilberović.

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

TNT Portal
TNT Portalhttps://tntportal.ba/
TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU