Ministrica Pozder: Hitno potrebna državna strategija zaštite okoliša

Gošća “Biznisa” bila je Nasiha Pozder ministrica okoliša i turizma FBiH.

Budžet za turizam za 2024.god. iznosi 12,5 miliona maraka , što je više za 4 miliona KM u odnosu na raniji. Međutim, i dalje to nije značajan rast , ističe resorna ministirica.

Na pitanje da li je zadovoljna trenutnom situacijom u turizmu kaže: ”Optimistkinja sam, pa onda uvijek govorim da jesam, međutim s druge strane, realna strana kaže da ima još posla i kako to moderno se danas kaže ima puno izazova pred nama, ali evo da nema posla i da nema izazova ne bih prihvatila ovaj zadatak”.

Kada govorimo o projektima, kada je u pitanju turizam i zaštita okoliša, s obzirom da se u proteklom period priča o zaštiti okoliša, te o energetskoj tranziciji.

“ Usvojili smo strategiju zaštite okoliša, dakle i strategija turizma i strategija okoliša su dva vrlo značajna dokumenta koja sada imamo. Na posljednjem sastanku kod ministra Košarca, ponovila sam pitanje kada možemo očekivati državnu strategiju zaštite okoliša, jer je upravo taj dokument zapravo naša ulaznica prema fondovima, prema grantovima nažalost i kreditnim zaduženjima, evo ja sam jedna od njih koja ne bježi od kredita, ako se kredit pametno plasira ”.

Ono što je puno važnije jeste da se ovom strategijom zagovara održivi razvoj turizma. Ono što proklamujem od početka svog mandata je da bez zaštićenog, održivog, dobro očuvanog okoliša ne možemo računati ni na uspješan turizam. Želimo očuvati prirodu ali i razvijati neke nove vidove turizma.

O njima se govori i u Strategiji, a to su: zdravstveni, vjerski, avanturistički, ruralni turizam, itd. Novi turistički proizvodi su nešto što Strategija prepoznaje kao važno, baš kao i brendiranje destinacija te njihova prezentacija u svijetu, koja podrazumijeva, naravno, i digitalizaciju podataka i statistike što danas nije nešto čime se možemo pohvaliti.

Također, ono što je važno a što Strategija donosi je i razvoj ljudskih resursa. Ako budemo razvijali turizam u skladu sa Strategijom, procijenjeno je da ćemo trebati otvoriti oko 12.000 radnih mjesta u sektoru turizma.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU