Mislite da vam neko prisluškuje mobitel? Ovako to možete provjeriti

Hakeri su uvijek korak ispred gotovo svega i veoma lako mogu da saznaju sve o vašem životu, a evo nekoliko znakova koji će vam otkriti da li vas neko prati.

Postoji veliki broj korisnika koji dosta pažnje obraćaju na to da li ih neko prisluškuje, prati i špijunira dok koriste telefone i druge uređaje.

S napretkom tehnologije, uznapredovale su i tehnike koje hakeri koriste za prisluškivanje i praćenje uređaja, što je sada postalo veoma lako. Ovo je posebno vidljivo kod takozvanih pametnih uređaja.

Readers Digest otkriva neke od najčešćih znakova koji pokazuju da vas neko prati.

Resetovanje uređaja – ukoliko telefon počinje da se resetuje sam od sebe, moguće je da je pokupio neki malware koji je u sukobu sa drugim aplikacijama i možda se radi o pokušaju hakovanja.

Drastično usporavanje – ako je telefon odjednom mnogo sporiji i brzo mu se smanjuje kapacitet baterije, moguće je da je neko “provalio” u sistem.

Čudni zvukovi – ako čujete statične zvukove, kliktanje ili jeku, to može da ukazuje na mogućnost da vam neko prisluškuje uređaj. Stručnjaci kažu da se to rijetko događa, ali ipak treba obratiti pažnju na kvalitet zvuka, prenosi b92.

Predugo gašenje uređaja – ukoliko primijetite da se telefon isključuje mnogo duže nego ranije, to može da znači da prije isključivanja šalje podatke eksternim činiocima, što usporava njegovo isključivanje.

Pregrijavanje – ako se uređaj pregrijava iako na njemu ne radite ništa posebno, to može da bude indikator da je uređaj hakovan. Maliciozni programi u pozadini rade neprekidno i nevidljivi su za korisnika. S druge strane, do pregrijavanja može da dođe i zbog loše baterije uređaja.

Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete da se zaštitite, ukoliko posumnjate da ste hakovani i da vas neko prisluškuje.

Prvo, resetujte uređaj. Antivirus takođe može da bude od koristi, ali ne znači da ste u potpunosti zaštićeni.

Držite isključen GPS i uključujte ga samo kada vam je potreban. Obavezno ažurirajte svoj uređaj na najnoviju verziju softvera i ne koristite neprovjerene aplikacije.

Vraćanje uređaja na fabrička podešavanja je metoda koju koristite kada baš ništa drugo ne pomaže, a prije toga uradite “backup” onih podataka koji su vam bitni.


pressmediabih.com
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU