-3.1 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

MISTERIJA KAMENIH SPAVAČA Hercegovački stećci – monoliti koji otkrivaju prošlost i sjećaju se davnih vremena

Nastajali su od kraja 12. do 16. vijeka i karakteristični su samo za prostor Zapadnog Balkana. Među 70.000 stećaka, neki od najljepših su u Hercegovini, a u Trebinju – jedan od najstarijih.
U kamenu je ostalo zapisano: da je trebinjski knez Grd umro u dane velikog dukljanskog kneza Mihajla, što znači prije 1186, pa ovaj nadgrobni spomenik ne govori samo o županu koji je pod njim ležao, već i o Trebinju, koje još od 12. veka nije mijenjalo ime. Jedan je od najstarijih ćiriličnih spomenika, koji se inače razlikuju po obliku i veličini, epitafima i ukrasima.

„Svakako najviše ukrasa imamo na području nekropole Radimlja kod Stoca, naravno tu bismo izdvojili i nekropolu Radmilović, Dubrava kod Bileće, zatim Kalufi u mjestu Krekovi kod Nevesinja, u Veličanima, ali i niz drugih manjih seoskih nekropola, odnosno, aktivnih grobalja, ne postoji skoro nijedno, a da nema bar dva-tri stećka“, kaže muzejski pedagog Simo Radić iz Muzeja Hercegovine.

Tako je i u Vlahovićima, kod Ljubinja. Stećci i stara crkva rječito govore o kulturi, vjeri, pripadnosti i trajanju. Poruke iz davnina pominju braću, vitezove koji odlaze u Kosovski boj, ali i velmože, koji pod stećcima leže u hramu posvećenom knezu Lazaru.

„Vidimo natpis, gdje kaže ‘ase leži Vlać Bijelić, u svojoj crkvi, Svetom Lazaru. Tako da proklet nijesi, ne tikaj u me.’ To nam govori o jednoj vrlo važnoj istorijskoj činjenici – da je za manje od stotinu godina poslije Kosovskog boja, u srpskom narodu u Hercegovini, knez Lazar bio uzdignut na rang svetitelja“, navodi sveštenik Saša Kojović iz Ljubinja.

Oni su tajanstvena poruka iz prošlosti, izraz svevremene čovjekove potrebe da ostavi trag o svom postojanju, ali i velika zagonetka – kakvom su to današnjom tehnikom, ovi monoliti, teški od par do čak tridesetak tona prenošeni i postavljani na uzvišenja.

Kako god bilo, ove kamene istorijske čitanke svjedoče o vijekovima, i kako pjesnik reče, sjetno poručuju: lakše mi je ležat, ako pitaš za me, prenosi RTS.

BONUS VIDEO:

MISTERIJA KAMENIH SPAVAČA Hercegovački stećci – monoliti koji otkrivaju prošlost i sjećaju se davnih vremena appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU