MISTERIJA KOJA MNOGE MUČI JE RAZRIJEŠENA Da li je moguće zatrudniti tokom menstruacije?

Svaki seksualni odnos koji je nezaštićen može da rezultira začećem ― čak i onaj tokom menstruacije! Zato je vjerovanje da tokom menstrualnog krvarenja ne može doći do trudnoće jedna od najvećih zabluda kada je riječ o pitanjima reprodukcije.

Trajanje menstrualnog ciklusa je individualna stvar: obično traje 28 dana, ali ima zdravih žena kojima je normalno da menstruaciju dobijaju na 25 ili 40 dana.

U slučaju žena čiji ciklus traje prosječnih 28, do ovulacije dolazi 14. dana menstrualnog ciklusa, računajući od prvog dana posljednje menstruacije.

Na to da li će se i kada dogoditi ovulacija utiče horomonski status. Tokom prve faze ciklusa, hormon hipofize folikulostimulirajući hormon (FSH) stimuliše rast folikula i sazrevanje jajne ćelije.

Za to vrijeme, stvara se veća količina estrogena, koji podstiče oslobađanje luteinizirajućeg hormona (LH), koji dalje utiče na dodatno sazrijevanje jajne ćelije i potom izbacivanje jajne ćelije iz folikula. Ako do oplodnje potom ne dođe, jajna ćelija odumire i zajedno sa sluzokožom materice (endometrijumom) izlučuje se u vidu krvarenja — menstruacije.

Vjerovatnoća da će do trudnoće doći prilikom seksa tokom krvarenja dogoditi je izuzetno niska, ali ona ipak postoji. Obično se to dešava u sljedećim situacijama:

Kada žena misli da ima menstruaciju, a zapravo doživljava samo ovulacijsko krvarenje. Ovakvo krvarenje naziva se još i intermenstrualnim i tačkastim, a javlja se kod 5-13 procenata žena. Ono se događa zbog niza razloga: oralne kontracepcije, trudnoće, infekcija, fibroida, polipa, poremećaja krvarenja, kancerogenih promjena… Najčešće je takva krv vrlo svetloružičasta ili gotovo ružičasta i traje jedan do dva dana, ali u rijetkim slučajevima može da bude i smeđe boje i da se ispolji kao obilnije krvarenje s ugrušcima.

Kad ovulacija počne i prije nego što je završeno menstrualno krvarenje.

Kad se ovulacija dogodi koji dan nakon završetka menstruacije, budući da spermatozoidi mogu da oplode jajnu ćeliju 72 sata nakon ejakulacije i ulaska u jajovod.

Kad žena ima kraći menstrualni ciklus od prosječnog i, samim tim, manje vremena između menstruacije i ovulacije.

Najmanja vjerovatnoća da će žena zatrudniti u prvim danima menstrualnog krvarenja gotovo da je ravna nuli (ali postoji!), a sa svakim novim danom menstruacije ona raste. Na 13. dan od prvog dana ciklusa šansa da dođe do začeća je oko 9 odsto, a iako ovi brojevi djeluju nisko ne znači da vjerovatnoća postoji jer, kao što smo pomenuli, svaki nezaštićen odnos može da rezultira trudnoćom.

MISTERIJA KOJA MNOGE MUČI JE RAZRIJEŠENA Da li je moguće zatrudniti tokom menstruacije? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU