8 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 veljače, 2023

Mladi volonteri na raspolaganju svima koji ne mogu i ne treba da se kreću

Omladinski film festival (OFF) aktivno je pratio situaciju u vezi s novim sojem koronavirusa (COVID-19) i naredbe Federalnog kriznog štaba te su uvidjeli potrebu da se oformi tim volontera koji će biti na usluzi starijim i nemoćnim osoba i onima koji se ne bi trebali kretati.

Kako je za Fenu ispričao koordinator tima volontera Sarajevo Kenan Musić, oni će biti na usluzi od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati, a tokom vikenda na raspolaganju će im biti dežurne mobilne ekipe, a broj na koji ih je moguće pozvati je 060 35 32 703.

Bit će uspostavljeni i drugi brojevi telefona po općinama i mjesnim zajednicama, a sve informacije bit će na društvenim mrežama te putem medija.

“Svi oni koji ne mogu i ne treba da se kreću mi ćemo im biti na raspolaganju u prvoj etapi do 1. aprila, a potom ćemo pratiti daljnji razvoj situacije”, kazao je Musić.

Osam osoba iz Festivala činit će mobilne timove, ali nakon što su objavili poziv javilo se 30-ak osoba iz sve četiri gradske općine, kao i iz općina Ilidža, Vogošća i Hadžići.

  Koga spašava "korona zakon": Radnike, poslodavce ili Vladu?

Volonteri će nakon što prime pozive u call centar, u zavisnosti od toga s koje lokacije dolaze, otići kupiti i donijeti namirnice, a sa svim s kojima uspostave kontakt obilazit će ih u narednih 15 dana te će im biti na usluzi do okončanja stanje prirodne i druge nesreće.

Musić je podvukao da su oni volonterska organizacija koja stoji na usluzi da obave stvari koje nadležni ne mogu obaviti.

Najavio je da će imati i mobilne patrole koje će kontrolirati moguće povećanje cijena, nepoštivanje Kriznog štaba ili kretanje osoba koje moraju biti u samoizolaciji i karanteni što će prijaviti nadležnim službama.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU