MLADIĆ KOJI SE VRATIO IZ DIJASPORE: “U Bosni se bolje diše, puna su pluća i mirna duša”

Da se može živjeti i raditi u svojoj zemlji svojim primjerom dokazuje i mladi Mujo Šahman iz Vlasinja nadomak Jajca.

Nakon što je živio i radio u Njemačkoj i Švicarskoj ovaj dvadesetdvogodišnjak odlučio je pokrenuti vlastiti posao u rodnom mjestu u čemu mu je pomogao i poticaj Općine Jajce.

Prije pet mjeseci, nakon što su mu odobrena početna sredstva, Mujo je registrovao građevinski obrt “Šahman”. Zasad je jedini u svojoj firmi prijavljen, ali kako najavljuje, uskoro, kada u proljeće krene za ozbiljnijim poslovima, uposlit će i pomoćne radnike…

– Posla zaista ima, ne mogu se žaliti. Već sam odradio projekte na području općine Jajce i Mrkonjić Grada, a dogovoreni su i novi poslovi za proljeće. Ovaj zanat naučio sam od svoga oca, a dodatno sam se usavršio radeći u inostranstvu. Posla se ne bojim i radim najbolje što mogu, a zadovoljne mušterije najveća su mi nagrada i preporuka za nove poduhvate – izjavio je u razgovoru za COD–v Biznis centar Jajce.

U jeku odlaska mladih koji jedinu alternativu za bolji život vide u odlasku iz zemlje, on navodi:

– Razumijem mlade koji odlaze, ali prije nego se odluče na taj korak trebali bi razmisliti i pokušati pokrenuti posao u svojoj zemlji. Činjenica je da su nam neophodni stručni majstori, zidari, tokari, vodoinstalateri i ostale vrste zanata. Posla ima i živjeti se može. Ne mogu razumjeti mnoge ljude koji se u sopstvenom gradu ustručavaju raditi pojedine poslove, ali u inostranstvu rade sve i svašta i to po nekoliko poslova. Razumijem da je kod većine ključni faktor novac koji se zaradi, ali u Bosni se bolje diše, puna su pluća i mirna duša, oni koji su otišli najbolje razumiju o čemu govorim – za kraj će ovaj mladić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU