Mladići iz Visokog kreirali web stranicu na bosanskom jeziku koja prikuplja podatke o koronavirusu

Dvojica mladića iz Visokog u BiH su odlučila doprinijeti zajednici u trenutno teškoj situaciji s koronavirusom i slobodno vrijeme su iskoristili da naprave web stranicu koja će skupljati sve relevantne statističke podatke o broju zaraženih, preminulih i izliječenih od ovog virusa.

Kako je za portal Klix.ba ispričao 18-godišnji Ejub Šabić učenik četvrtog razreda srednje škole u Visokom, on je sa svojim prijateljem Almirom Kvakićem koji je prva godina fakulteta osmislio ovaj projekt s obzirom na to da su trenutno kući i dok pohađaju online nastavu došli su na ideju olakšati građanima BiH.

“Primjetili smo da za gotovo sve države svijeta postoje podaci koje izbacuje Svjetska zdravstavena orgranizacija o broju žrtava koronavirusa, kao i broj zaraženih, a i izliječenih. Ti podaci su javnodostupni, međutim mi smo htjeli da prvenstveno našim sugrađanima olakšamo pristup tim informacijama i zato smo napravili web stranicu koja je na bosanskom jeziku i koja svim korisnicima putem interaktivne mape prikazuje podatke o broju zaraženih, preminulih i izliječenih od koronavirusa. Podaci se uzimaju iz provjerenih izvora i obnavljaju se svakih 30 minuta, tako da ukoliko je došlo do promjene stanja korisnik može biti pravovremeno obaviješten”, pojasnio je Ejub.

Sagovornik nam je rekao da se on i njegov prijatelj inače školuju za web dizajnere tako da im je ovo ujedno bila prilika da se okušaju u jednom ozbiljnijem projektu. Dodao je da su osim podataka u ovu web stranicu uveli i neke novine.

“Dodali smo još dvije sekcije, a to su ‘Vijesti’ (ona je još u izradi, ali je planirano da korisnicima na jednom mjestu pruža informacije sa domaćih portala a vezane samo za tematiku koronavirusa), kao i sekcija ‘Savjeti’ u kojoj se nalaze linkovi do korisnih brojeva, savjeta i preporuka koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija, kao i domovi zdravlja, civilna zaštita, itd. Ukoliko projekt zaživi i bude imao stalan broj posjeta planiramo dodati oglašivački prostor i prihode od reklama, kada se pokriju troškovi održavanja web stranice donirati organizacijama koje se bave pronalaskom vakcine za ovaj virus, to bi bio naš skromni doprinos razriješavanju trenutne situacije za koju se nadamo da će ubrzo proći”, poručio je Ejub.

Podatke koje Ejub zajedno sa svojim prijateljem prikuplja možete pronaći na ovoj stranici.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU