Mljekari u BiH traže povećanje cijene sirovog mlijeka na 0,95KM/l

Nekoliko bh. udruženja poljoprivrednih proizvođača pokrenulo je inicijativu kojom traže od mljekara i trgovačkih lanaca povećanje cijene sirovog mlijeka na 0,95 KM po litru sa sadašnjih 0,55KM/l.

U Grupaciji mljekara Tuzlanskog kantona smatraju da je – zbog povećanja cijena žitarica, gnojiva, sjemena i nafte – ispunjenje njihovog zahtjeva jedini način da u ovome periodu opstanu na tržištu kao proizvođači hrane.

– Spas bosanskohercegovačkog mljekarstva je u podizanju cijene mlijeka na 0,95KM/l. Ispunjenje tog zahtjeva bi proizvođačima mlijeka omogućilo poslovanje na pozitivnoj nuli jer mi smo sada u ogromnim minusima i sjetva će nas trostruko više koštati u odnosu na prošlu godinu – izjavio je za Fenu Eldin Glibanović iz Grupacije mljekara Tuzlanskog kantona.

Kako navodi, poljoprivredni proizvođači se nisu finansijski oporavili ni od posljedica suše u prošloj godini, a već se suočavaju s visokim cijenama sjemenskog materijala.

– Mljekarstvo u Tuzlanskom kantonu ima kapital od 110,7 miliona KM i mislim da ne bi imalo smisla ugroziti taj kapital zbog četiri do pet miliona KM, koliko bi realno koštali naši zahtjevi – izjavio je Glibanović za Fenu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Program novčanih podrški za poljoprivredu i ruralni razvoj u ovoj godini kojim će se omogućiti isplata novčanih podrški poljoprivrednim proizvođačima.

Glibanović smatra da taj program neće biti dovoljan, te da je potreban jedan drugačiji pristup sektoru poljoprivrede.

– Iscrpljeni smo definitivno od prošle godine, a i ova godina nas ne mazi. Za svojih pedeset grla, morao bih zasijati oko 50 hektara. Ranije sam mogao jedan hektar zasijati za 1 – 1,5 hiljadu KM, što ove godine neću moći za 3 – 3,5 hiljade KM, a to znači da mi za sjetvu samo treba oko 150 hiljada KM – izjavio je Glibanović.

U Grupaciji mljekara Tuzlanskog kantona se nadaju pomoći svih nivoa vlasti kroz nabavku što većih količina gnojiva, sjemena i herbicida, a kako kažu, oni će odgovornost preuzeti na sebe kako bi za stanovništvo proizveli što više hrane.

Za ponedjeljak su zakazali sastanak u Vladi Tuzlanskog kantona kako bi dogovorili naredne korake za zajednički izlazak iz ove krize.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU