MMF poručio da je ugrožena dalja pomoć: 330 miliona eura i dalje na čekanju

MMF krajem aprila prebacio na račun Centralne banke BiH 330 miliona eura

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetranog fonda (MMF) u BiH Andrew Jewell upozorio je da bi nerješavanje problema u vezi sa isplatom 330 miliona eura koje je MMF obezbijedio za BiH moglo ugroziti njihovu buduću finansijsku pomoć.

Jewell je istakao da ne razumije u potpunosti prirodu problema sa isplatom 330 miliona eura koje je MMF krajem aprila prebacio na račun Centralne banke BiH s obzirom na to da su dogovoreni iznosi koji treba da budu doznačeni entitetima i Brčko distriktu.

“Zaista je žaljenja vrijedno da je interventna pomoć koju je MMF doznačio prije tri sedmice još neiskorištena. Vrlo loše je to da BiH zatraži hitnu pomoć, a onda je ne iskoristi”, istakao je Jewell, prenosi Avaz.

U pismu namjere koje je BiH poslala MMF-u definisano je da Federaciji BiH pripada 62 odsto od dobijenih sredstava, a Republici Srpskoj 38 odsto, s tim da oba entiteta odvoje po 0,5 odsto za Brčko distrikt.

Potpisano je da se 50 odsto sredstava koja pripadaju FBiH raspodijele i kantonima da bi odgovorili na posljedice epidemije virusa korona, ali Savjet ministara još nije postigao dogovor o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a. (Avaz)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU