Mogući i protesti / Hoće li doći do vanrednog usklađivanja penzija?

Penzionerma možda jesu uvršteni na listu prioriteta za imunizaciju u svim kantonima, ali čini se nisu prioritet nadležnima. Za pomoć, onu finansijsku, Vlada Federacije, kojoj se već duži period obraćaju, nema sluha. Ukoliko ostane tako, najavljuju i radikalne mjere – proteste.

Ništa novo nećemo reći, ali treba podsjetiti: penzioneri u Federaciji su među najugroženijim skupinama.

Iz krovnog Saveza zato zahtjev Vladi Federacije za vanredno usklađivanje penzija izuzev najviših, retroaktivno od januara ove godine. Za redovno usklađivanje koje predviđa važeći Zakon o PIO-u, s obzirom na ekonomska kretanja u Federaciji, nema uvjeta, uvjeravaju ih iz Vlade.

“Nas posebno iritira činjenica da se i dalje vrši penzionisanje svih kategorija zaposlenih koji nemaju ni jedan uslov za penzionisanje. Vlada umjesto da ispuni obavezu, da plati doprinose za te, ne uplaćuje, nego sada pošto je to iz budžeta oni njih jednostavno penzionišu bez ijednog uslova, jer sve probleme država, Vlada rješava preko penzijskog Fonda i preko penzionera”, navodi Emin Sijerčić, predsjednik UO Udruženja penzionera Grada Zenica.

Rukovodstva penzionerskih udruženja traže, također, i jednokratnu pomoć svim penzionerima, izuzev onih sa najvećom penzijom, ali i uspostavu ujednačenih esencijalnih listi u svim kantonima. Očekuju razgovor sa federalnim premijerom u vezi s ovim zahtjevima od čijeg ishoda će ovisiti hoće li penzionere u Federaciji pozvati na proteste, prenosi Federalna.ba.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU