7 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

Mohamed Mursi ukopan u Kairu

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi ukopan je pokraj ostalih visokih ličnosti Muslimanskog bratstva u Kairu, objavio je njegov sin Ahmed Mursi na svojoj Facebook stranici u utorak.

Ukopu su prisustvovali članovi porodice u kvartu Kaira Nasr City nakon što su vlasti zabranile ukop u Mursijevoj rodnoj pokrajini Sharqiya u delti Nila, saopćio je Ahmed Mursi.

– Oprali smo to plemenito tijelo u zatvorskoj bolnici Tora i obavili molitve u bolnici. Ukop je obavljen uz duhovne obrede Muslimanskog bratstva – piše Ahmed.

Mursi je preminuo u ponedjeljak od srčanog udara nakon što je izgubio svijest u kairskoj sudnici u kojoj mu je suđeno za špijunažu, saopćile su vlasti i medicinski izvori. Umro je u 67. godini.

Mursi, vodeća ličnost u sada zabranjenom Muslimanskom bratstvu, bio je u zatvoru otkako ga je svrgnula vojska u 2013. godini, jedva godinu dana nakon što je došao na vlast, zbog masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Njegova smrt vjerovatno će pojačati pritisak na egipatsku vladu zbog njenog bavljenja ljudskim pravima, posebno zbog teških uslova u zatvorima u kojima se drži na hiljade islamista i sekularnih aktivista, prenosi Reuters.

- Oglašavanje - mohamed mursi ukopan u kairu

(FENA) L.A.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima