Movember/ Da li ste već pustili brkove?

Stigao je novembar, a sa njim je počeo i Movember, mjesec tokom kojeg muškarci širom svijeta puštaju brkove s ciljem podizanja svijesti o muškom zdravlju.

Movember kao globalna kampanja ima namjeru unaprijediti svijest o zdravlju muškaraca, posebno stavljajući akcenat na rak prostate i druga maligna oboljenja koja pogađaju muškarce.

I žene su pozvane da podrže Movember, odbacujući brijače i druga sredstva za depilaciju na mjesec dana.

Movember je pokret nastao 2005. godine u Australiji zahvaljujući grupi prijatelja koja je na šaljiv način željela prenijeti vrlo ozbiljnu poruku o preventivi raka prostate.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, a nakon što ih je primijetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cijeli svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kome muškarci na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.

Učestvovati je lako: jednostavno puštajte i njegujte brkove do kraja novembra, a ako ste u mogućnosti, novčano podržite neku lokalnu inicijativu za brigu o zdravlju muškaraca.

Brzi pregled vam može spasiti život

Prvi korak je pipanje lijevog i desnog testisa. Uhvatite svaki testis između palčeva i preostalih prstiju i lagano prepipajte. Ako primijetite promjene u veličini, tvrde izbočine, najčešće bezbolne, ili da je cijeli testis tvrd pod prstima, otiđite urologu.

IZVOR: radiosarajevo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU